Sitede Ara

Kalp ve Damar Cerrahisi

Kalp ve damar cerrahisi; kalp, 4 büyük damar ve diğer damar hastalıklarının tedavisinde kullanılan cerrahi yöntemleri ifade etmektedir.

Kalp ve Damar Cerrahisi bölümümüzde prematüre yenidoğanlarda, çocuklarda ve erişkinlerde görülebilen hastalıklara yönelik tedaviler, uygun hastaya doğru yöntemlerle (açık, kapalı, robotik cerrahi) yapılmaktadır.

Kardiyovasküler Cerrahi

Kalp ve Damar Cerrahisi Nedir?

Kalp, kanı pompalamak için gerekli olan kas yapısına sahip olup, vücudun en önemli ve hayati organlarından biridir. Kalp kası yardımıyla, vücuttaki tüm hücrelere kan ulaştırılmaktadır. Böylelikle vücuda oksijen ve besinler taşınmış olmaktadır. İnsan sağlığı için hayati olan bu organ çok iyi korunarak, muayene ve takibinin yapılması gerekmektedir.

Kalp ve damar cerrahisi; kalp, 4 büyük damar ve diğer damar hastalıklarının tedavisinde kullanılan cerrahi yöntemleri ifade etmektedir. Kalp ve damar cerrahisi uzmanları kalp damar tıkanıklarının açılması, kalp kapakçıklarının değiştirilmesi, kalp yetmezliği olan hastalarda kalp kapaklarının yeniden düzenlenmesi vb. cerrahi işlemler yapılmaktadır.

Bilgi ve Randevu Almak İçin Formu Doldurun

 

Kalp ve Damar Cerrahisi Hangi Hastalıklara Bakar?

  • Kalp krizi
  • Damar sertleşmesi
  • Hipertansiyon
  • Kalp tümörü
  • Kalp kapak hastalıkları
  • Toplardamar ve atardamar Hastalıkları
  • Aort hastalıkları
  • Kalp yetmezliği
  • Doğumsal kalp hastalıkları
  • Varis Hastalıkları
  • Mitral Kapak yetmezliği
  • Buerger hastalığı

Kalp ve Damar Cerrahisinde Yapılan Uygulamalar Nelerdir?

  • Koroner Bypass Cerrahisi
  • Kalp Kapağı Tamir ve Değişim Uygulaması
  • Atardamar Hastalıkları Girişimi
  • Toplardamar Hastalıkları Girişimi, Varis Cerrahisi
  • Hibrid Uygulama
  • Küçük Kesi ile Kalp Ameliyatları
  • Robotik Kalp Cerrahisi
  • Aort Cerrahisi
  • Kalp Yetmezliği Cerrahisi
  • Doğumsal Kalp Hastalıkları Cerrahisi

Robotik Kalp Cerrahisi

Kalbi durdurmadan küçük kesilerle robot yardımıyla yapılan ameliyatlara denilmektedir. Normal klasik yöntemle 15-20 cm ile yapılan kalp ameliyatları, robotik kalp cerrahisiyle 3-5 cm gibi küçük kesilerle yapılabilmektedir. 

Robotik kalp cerrahisi; mitral kapak tamiri ve değişiminde, kalbin üst bölgesindeki deliklerde, aritmi ameliyatlarında, koroner bypassta ve kalp tümörlerinde uygulanabilmektedir.

Aort Kapak Değişimi veya Tamiri

Aort kapak hastalıklarında ciddi darlık ya da yetersizlik olduğunda tedavi edilmektedir. İki seçenek bulunmaktadır. Cerrahi yöntem ile kapağın değiştirilmesi veya tamir edilmesidir. İkinci seçenek olarak da kateter yöntem ile kapağın değiştirilmesidir. Cerrahi olarak yapılan aort kapak değişimlerinde uzun vade de sonuçların daha iyi olmasıdır.

Koroner Bypass

Koroner bypass ameliyatı, koroner arterlerin (kalbin besleyen damarların) tıkanması nedeniyle oluşan sorunları çözmek  için yapılan bir cerrahi prosedürdür. Bu tıkanıklıkların aşırı yağ ve kolesterol deposu oluşmasına sebep olduğu anlamına gelir.

Koroner arterlerin tıkanması olan bölgelerine yedek arterler yerleştirilir veya daraltılmış olan arterler genişletilir. Bu sayede, kalbin ihtiyacı olan oksijen ve besin maddelerine daha iyi ulaşması sağlanır ve kalp krizi riski azaltılır.

Kalp Kapak Ameliyatları

Kalp kapak ameliyatları, kalp kapaklarının doğumsal veya daha sonradan gelişen bozukluklarını tedavi etmek için yapılan cerrahi işlemlerdir. Genel olarak açık cerrahi yöntemle yapılmaktadır. Kalp kapak ameliyatları, kalp kapaklarının doğumsal veya daha sonradan gelişen bozukluklarını tedavi etmek için yapılan cerrahi işlemlerdir. Genel olarak açık cerrahi yöntemle yapılmaktadır. Sıklıkla uygulanan kalp kapak ameliyatları; aort kapak değişimi, mitral kapak hastalığı ve triküspid kapak deplasmanıdır.

Minimal İnvaziv Cerrahi

Minimal invaziv kalp ameliyatları, geleneksel kalp cerrahisi yöntemlerinden daha az kesi ile memenin alt kısmından yapılmaktadır. Bu yöntemle göğüs duvarı bütünlüğü korunmaktadır. Ayrıca daha az ağrı, hızlı iyileşme süreci ve daha az enfeksiyon riskiyle sonuçlanmaktadır.

Mitral Kapak Hastalığı

Mitral kapak kalbin sol tarafındaki kulakçık ve karıncık arasında bulunan kapaktır. Kalbin gelen kan akımını yönünü düzenlemek ve kalp kasıldığında da geriye gitmemesi durumudur. Kapak bu görevini yapamadığı zaman yetersizlik veya darlık ortaya çıkmaktadır. Böyle bir durumda hastaya uygulanan ilaç tedavileri yetersiz geliyorsa cerrahi yöntem veya kateter yöntemiyle mitraclip önerilmektedir.

Mitral kapak hastalığı olan kişilere, hangi tedavi seçeneğinin uygulanacağını hastanın durumu, şikayetleri ve gerekli tetkiklerin sonucunda belirlenmektedir. 

Aort Yırtılması (Diseksiyonu)

Aort diseksiyonu, aort damarının iç katmanının yırtılmasıyla meydana gelen ciddi bir rahatsızlıktır. Bu yırtık nedeniyle kan, aortun duvar katmanları arasına sızabilmektedir. Bu durum potansiyel olarak hayatı tehdit edici olabilir ve hızlı müdahale gerektirmektedir. 

Göğüs ağrısı, sırt ağrısı, nefes darlığı, bayılma, terleme, halsizlik, çok şiddetli karın ağrısı ve şişme gibi şikayetler aort diseksiyonunun (yırtılması) belirtileri arasındadır.

Aort diseksiyonu nadir görülmekle birlikte hayati tehlikesi olan bir hastalıktır. Genellikle en belirgin nedeni olarak yüksek tansiyon gösterilmektedir.  Ayrıca diğer nedenleri arasında; travma, damar sertliği ve genetik faktörler de yer alabilmektedir.

Aort diseksiyonu (yırtılması) tedavisi cerrahi müdahale, ilaç tedavisi ve endovasküler yöntemle yapılmaktadır. Hastanın durumuna ve tetkiklerine göre kalp ve damar cerrahisi uzmanı tedavi planını oluşturmaktadır.

Damar Sertliği (Ateroskleroz)

Damar sertliği (Ateroskleroz), atar damarların iç tabakalarında yağ, kolesterol ve iltihabi atıkların birleşmesi sonucunda oluşan ve sonuçta plak adı verilen damar darlıklarının oluşması sürecidir. Yüzeysel kolay ulaşılan boyun damarı ve kol damarında ultrason ile kolayca yağ birikintileri ve tıkanmaları teşhis edilebilmektedir.

Ayrıca, kalp göğüs kafesi içinde yer aldığından damarsal yapıları tomografi veya anjio ile görülebilmektedir. Bunun dışında EKG, ekokardiyografi ve gizli bazı tıkanıklıkları egzersiz stres testleri ve kalp sintigrafileri ile damar sertliği plak ve tıkanıkları teşhis edilebilmektedir.

Damar sertliği plakları belli kritik seviyede değilse tıkanmayı önleyici kan sulandırıcı ve kolesterol düşürücü ilaçlar önerilmektedir. Yaşam tarzındaki değişiklikler son derece önemlidir. Özellikle yağlı gıdalardan ve fast food'dan uzak durmak, sigarayı bırakmak, kiloyu dengelemek, aktif olmak ve sporla meşgul olmak oldukça faydalıdır.

Damar sertliği plakları kalbin beslenmesini bozacak seviyede ise damarın anjio sırasında balon veya stent ile açılması gerekmektedir. Bazı durumlarda hastanın tıkanmış damarları, Bypass denen ameliyat yöntemi ile hastanın bacak veya kolundan alınan damarlarla yedeklenmesi gerekmektedir.

Kalp Anevrizması

Kalp anevrizması, kalbin duvarlarında meydana gelen anormal genişleme ya da bombeleşme şeklinde ortaya çıkmaktadır. Bu durum, kalbin damar yapısını ve kardiyovasküler sistemini olumsuz etkileyebilmektedir.

Kalp anevrizmasının ortaya çıkmasına, koroner arter hastalığından kalp enfeksiyonlarına, yüksek tansiyondan travma sonrası hasarlara ve genetik sebeplere kadar birçok faktör neden olabilmektedir.

Birçok insan, kalp anevrizmasının varlığının farkında olmayabilir. Çünkü hastalık her zaman belirgin semptomlar göstermemektedir. Ancak bazı durumlarda göğüs ağrısı, nefes almada zorluk, kalpte ritim bozuklukları, baş dönmesi veya bayılma gibi belirtiler yaşanabilmektedir.

Kalp anevrizması erken teşhis edilmezse ciddi sağlık riskleri oluşturabilmektedir. Böyle bir durumda kişinin kalp ve damar uzmanına başvurması önemlidir. Hastalığın teşhisinde, EKG, ekokardiyogram, MRI ve BT taraması gibi tıbbi görüntüleme yöntemleri kullanılmaktadır.

Eğer anevrizma tehlike oluşturmuyorsa, hasta sadece gözlem altında tutulabilmektedir. Ancak durum ciddiyet arz ediyorsa, kalp yetmezliği ya da kapak problemleri gibi komplikasyonlara yol açabileceği için cerrahi müdahale veya stent gibi tedavi yöntemleri gerekebilmektedir.

Kişilerin kalp anevrizması riskini azaltmak için dikkat etmeleri gerekenler; sigaradan uzak durmak, düzenli egzersiz yapmak, dengeli beslenmek, tansiyon ve kolesterol seviyelerini dengelemektir.

Varis Ameliyatları

Varis toplardamarların genişlemesidir. Varisli damarın bulunduğu yerin bölgesine, damarın çapına, kaçağın seviyesine göre varisin tedavi seçenekleri değişmektedir. Kapalı ve açık varis tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Doppler incelemesi ve gerekli tetkiklerin yapılmasıyla kişiye en uygun tedavi seçeneği belirlenmektedir.

Kalp Tümör Tedavisi

Kalp tümörleri genellikle nadir görülebilmektedir. Fakat bazı durumlarda kanserli hücrelerin kalp dokusunda meydana gelmesine sebep olabilmektedir. Tümörün erken tanısı ve tedavi seçeneği belirlenmesi hastanın genel durumuna göre belirlenmektedir.