KURUMSAL
MERKEZLERİMİZ
BİLGİ KÖŞESİ
444 70 44
TR
EN
Geri
TR
EN
ONLİNE İŞLEMLER
ÜYE GİRİŞİ
RANDEVU
ONLINE DOKTOR GÖRÜŞMESİ
REÇETELER
TAHLİL SONUÇLARI
E-GEÇMİŞ OLSUN
MEDİPOL BEBEKLERİ
HASTANELERİMİZ
Bağcılar
Medipol Mega Üniversite Hastanesi
Koşuyolu
İstanbul Medipol Hastanesi
Esenler
Medipol Üniversitesi Hastanesi
Fındıkzade
Medipol Üniversitesi Hastanesi
Sefaköy
Medipol Üniversitesi Hastanesi
Vatan
Medipol Üniversitesi Hastanesi
Çamlıca
Medipol Üniversitesi Hastanesi
Unkapanı
Medipol Üniversitesi Diş Hastanesi
Bahçelievler
Özel Nisa Hastanesi
Pendik
Medipol Üniversitesi Hastanesi
Burada Hayat Var!
TIBBİ BİRİMLER
DOKTORLARIMIZ
TEKNOLOJİ
CHECK-UP
Check-Up'ta Medipol Mega Farkı
Neden Check-Up Yaptırmalıyız?
Check-Up
Adımları
Check-Up Hazırlık Bilgileri
Check-Up
Paketleri
Burada Hayat Var!
İLETİŞİM
KURUMSAL
MERKEZLERİMİZ
BİLGİ KÖŞESİ
444 70 44
ONLINE İŞLEMLER
ÜYE GİRİŞİ
RANDEVU
ONLINE DOKTOR GÖRÜŞMESİ
REÇETELER
TAHLİL SONUÇLARI
E-GEÇMİŞ OLSUN
MEDİPOL BEBEKLERİ
Sitede Ara
TÜM SONUÇLAR
ARA
Medipol Sağlık Grubu
Bilgi Köşesi
A'dan Z'ye Sağlık
Doğumsal Kalça Çıkığı
Doğumsal kalça çıkığı her 250 doğumda bir görülen, ancak ihmal edilen önemli bir sakatlıktır. Zamanında teşhis ve koruyucu tedavi yaptırmakta gecikildiğinde ciddi sakatlıklar oluşturabilir. Bu nedenle yenidoğan her bebek doğumsal kalça çıkığı açısından muayene edilmelidir. Bebek yürümeden uygulanacak tedbir ve tedaviler yüz güldürücüdür. Kalça çıkığı kolayca önlenebilir ciddi bir rahatsızlık olarak tanımlanıyor. Kolayca önlemenin tek şartı ise erken teşhis olarak gösteriliyor. Kalça eklemi, anne karnında 3'üncü ve 4'üncü aylarda biçimlenmeye başlıyor, doğumdan sonraki aylarda da gelişmeye devam ediyor. Bu durumda doğuştan kalça çıkığı konusunda anne-babalara yapacakları çok önemli şeyler düşüyor: Dikkat etmek ve farketmek gibi. Uyluk kemiği başının kalça eklemindeki yuvasından çıkmasına kalça çıkığı denir. Yetişkinlerde çok ciddi zedelenmeler ile görülebilen kalça çıkığının en genel şekli doğumsal kalça çıkığıdır. Doğumsal kalça çıkığı 250-300 canlı doğumda bir görülür ve kızlarda erkeklerden 8-10 misli daha sıktır. Zamanında teşhis ve koruyucu tedavi yaptırmakta gecikildiğinde ciddi sakatlıklar oluşturabilir. Bu nedenle yenidoğan her bebek doğumsal kalça çıkığı açısından doktor tarafından muayene edilmelidir. Doğumsal kalça çıkığı erken tanınırsa basit önlemlerle kolayca tedavi edilebilir. Bebek yürümeden uygulanacak tedbir ve tedaviler genellikle yüz güldürücüdür.
Başlıca Sebepleri
Doğuştan kalça çıkığının başlıca sebepleri; Anne hormonlarının çocuk kalça ekleminde gevşeklik yapması, Genetik faktörler ve Anne karnındaki kötü duruşlardır.
Erken Teşhis ve Tedavinin Önemi
Kalça gelişimi anne karnında 3'üncü ve 4'üncü aylarda başlayıp doğumdan sonra gelişimini devam ettirir. Bu gelişim doğumdan sonraki aylarda daha hızlı olduğundan gelişmeye bağlı kalça çıkığını veya gelişme geriliğini erken zamanda tanımak ve tedaviye başlamak önemlidir. Teşhis için, fizik muayene ve görüntüleme yöntemleri kullanılır. Yeni doğan döneminde fizik muayene normal olsa bile kalçalarda gelişim geriliği olabilir.
En İyi Erken Görüntüleme Yöntemi: Ultrasonografi
Yeni doğan döneminde kalça çıkığı ve gelişme geriliğini gösteren en iyi erken dönem görüntüleme yöntemi ultrasonografidir. Bu nedenle ultrasonografi doğumsal kalça çıkığının erken tanısı ve izlenmesinde giderek daha fazla kullanılmaktadır.
Kalça ultrasonografi uygulaması;
Güvenilir bir yöntemdir. Uygulaması kolaydır. Herhangi bir rahatsızlık ve zarar vermez. Röntgen filminde görülemeyen büyüme kıkırdaklarını gösterir.
Radyografi Ne Zaman Devreye Girer
Dördüncü aydan itibaren ultrasonografinin tanı değeri azalır. Bu dönemden itibaren radyografiden (röntgen filminden) yararlanılır. Fizik muayene ve ultrasonografik değerlendirme hatalarını ve yanılgılarını asgariye indirmek, ve gelişme geriliğini tespit ve takip etmek için bu muayenelerin belirli olarak düzenli aralıklarla yapılması özellikle gereklidir. Hayrunnisa Hastanesi'nde Kalça Gelişimi Takip Ünitesi'nde, doğumdan itibaren aşağıdaki muayene tablosuna göre bebekler takip ediliyor. 1. hafta ( 1-7 gün) --- fizik muayene + ultrasonografi 1. ay ( 30 gün) --- fizik muayene + ultrasonografi 3. ay ( 90 gün) --- fizik muayene + ultrasonografi 6. ay (180 gün) --- fizik muayene + röntgen filmi
ANLAŞMALI KURUMLAR
GALERİ
BİZİMLE PAYLAŞIN
TANITIM FİLMİ
İLETİŞİM FORMU
İNSAN KAYNAKLARI
Medipol Sağlık Grubu yenilik ve gelişmelerinden
haberdar olabilirsiniz.