Sitede Ara

Açık havadaki tehlikeler

ARI, SİVRİSİNEK, BÖCEK, YILAN VE AKREP SOKMALARI
Yazın özellikle kırlarda, ağaçlık alanlarda piknik yapılması arı başta olmak üzere akrep, yılan sokması gibi tehlikeli sonuçlara yol açabilen durumları beraberinde getirir. Böcek sokmalarının bir kısmı ağrı, yanma, kızarıklık gibi alerjik reaksiyona neden olurken özellikle akrep ve yılan sokması sonucu hayatı tehdit eden durumlara da yol açabilir. Kene gibi bazı durumlar ise olaydan günler sonra hayatı tehdit edebilir. Ender de olsa sivrisinek ısırığı, aralıklı yükselen titreme ve ateş nöbetleri ile karakterize sıtma hastalığına neden olabilir.

Korunma:
  • Arılar özellikle güzel koku ve renkli kıyafetlere geldikleri için çocuklara piknik alanları ve kırlarda parfüm, deodorant sıkılmamalı ve çok renklicanlı kıyafetler giydirilmemelidir.
  • Sivrisinekten korunmak için pencerelere tül-elek takılmalıdır.
  • Kapalı alanlarda böcek öldürücü kimyasallar küçük bebeklere zarar verebilir. Bu nedenle sivrisinek kovucular kullanılabilir.
  • Özellikle öğle sıcağında çalılık alanlarda yılanlar bulunabileceğinden bu alanlara çocuklar kontrolsüz şekilde bırakılmamalıdır.
  • Çıplak ayakla dolaşmak akrep başta olmak üzere birçok böceğe davetiye çıkarmaktır.
  • Böcek sokmalarında geçici lokal reaksiyonlar için destek tedavisi dışında bir ilaç uygulanmasına gerek olmamakla birlikte özellikle akrep ve yılan sokmaları hayatı tehdit eden durumlar olup mutlaka hastane koşullarında tedavi uygulanmalıdır.

TRAVMA
Bisiklet, kaykay, paten gibi aktiviteler düşme ve çarpma sonucu kırık ve çıkıklara yol açabilir. Bu tür travmaların çoğu küçük sıyrık ve eziklerle sonuçlansa da kafa travması ve beyin kanaması gibi kötü durumlara da yol açabilir. Basit bir yaralanma bile enfeksiyon özellikle tetanozla sonlanabilir. Kol, bacak, diz, dirsek, el ve ayak bileği travmaları sonucu kalıcı sakatlıklar ortaya çıkabilir.

Korunma:
  • Bisiklet, kaykay, paten gibi aktiviteler sadece özel olarak ayrılmış alanlarda yapılmalıdır.
  • Çocukların kask, diz-dirsek, kol ve bacakları korumak için uygun aparatları mutlaka takmaları sağlanmalıdır.
  • Kırık, çıkık, kan kaybı ya da kafa travması gibi hayatı tehdit eden ya da kalıcı sakatlıkla neticelenecek travmalar durumunda mutlaka hastaneye başvurulmalıdır.