Sitede Ara

Kalp yetmezliği, kalbin yeterli miktarda kan pompalayamaması sonucu ortaya çıkar. Hastalıkla birlikte kalp genişleyerek büyürken hasta nefes darlığı çeker.


Kalbin beyin ve diğer organlara olması gerekenden daha az seviyede kan pompalaması sonucu hem kalpte hem de diğer organlarımızda işlevsel bozulmalar başlar.

Kalbimiz, yaşamamız için gerekli oksijen ve besin maddelerini taşıyan kanı vücudumuza pompalayan hayati öneme sahip bir organımız. Kalp yetmezliği ise kalbin kan pompalama gücündeki azalmaya verilen isim. Kalbin beyin ve diğer organlara olması gerekenden daha az seviyede kan pompalaması sonucu hem kalpte hem de diğer organlarımızda işlevsel bozulmalar başlar. Kalpte pompalama yetersizliğinden dolayı zamanla birken kan kalp içindeki basınçları artırarak kalbin genişleyerek büyümesine neden olur. Bu durum kalp yetmezliğinin daha da artmasına ve bir süre sonra akciğerlerde de kan göllenmesi sonucu nefes darlığına neden olur. Yine pompa yetersizliği sonucu böbreklerin yeterince kanlanamamasına bağlı olarak böbrekler tarafından su ve tuz tutulumunun artmasıyla tüm vücutta özellikle bacaklarda ödem ve kilo artışı görülür.

HASTA BİTKİN DÜŞER
Sersemlik, yorgunluk, halsizlik hissedilir. Önemli organlara ve kaslara kan akışının azalması hastayı zayıf ve bitkin düşürür. Bunların haricinde, kalp yeterli kanı vücuda sunmak için her zaman olduğundan daha hızlı çalışır ve kalp boşluklarının genişlemesi ritim bozukluğu oluşturabilir. Kalp yetmezliği hastanın fiziki muayenesi, kan tetkikleri, elektrokardiyografisi, akciğer grafisi ve en önemli tetkik olan ekokardiografik inceleme yani kalp ultrasonu ile teşhis edilir. Teşhis sonrası hastalığın tedavisinde ise, izlenecek yol kalp yetmezliğinin nedenine göre değişir. Eğer kalp damar tıkanıklığına bağlı bir kalp yetmezliği durumu varsa öncelikli olarak tıkalı damarları açmaya yönelik tedavi uygulanır. Diğer tedavi seçenekleri ise, ilaç dışı tedavi (yaşam tarzı değişikliği, tuz kısıtlaması, istirahat vb), ilaç tedavisi, pil (her hasta için uygun olmamakta, takılması için bazı kriterler aranmalıdır), gerekli olan durumlarda cerrahi tedaviden oluşur.

KİLOYA DİKKAT!
Hastalığı kontrol altında tutmak için, hastanın bazı konularda dikkatli olması gerekir. İlaçları düzenli kullanmak, tuz kısıtlaması yapmak ve ağır yemekten kaçınmak, tansiyonu kontrol etmek, eğer düzensizlik varsa doktora başvurmak, sigara ve alkolü bırakmak, kiloyu yakından takip etmek bunlardan birkaçı. Hasta her sabah mümkünse aynı kıyafet içinde, idrarını yaptıktan sonra ağırlığını aynı tartı üstünde ölçmeli ve takvime kaydetmeli. Eğer günde 1 kilodan veya haftada 2-3 kilodan fazla kilo almışsa hemen doktoruna başvurmalı. Doktor, bu bilgiler ışığında ilaçlarda ayarlamalar yapabilir. Kalp yetmezliğine neden olan faktörleri birkaç başlıkta sıralamak mümkün.
Kalp damar hastalıkları ve geçirilen kalp krizleri: Koroner arter hastalığı olarak tanımlanan kalp damarlarındaki darlıklar ve bu darlıkların ilerlemesiyle oluşan tam tıkanıklıklar sonucu oluşan kalp krizleri kalbin pompalama fonksiyonunun azalmasına ve kalp yetmezliğine neden olabilir
Kardiyomiyopati: Genelikle doğuştan olan veya sonradan alkol, ilaçlar, enfeksiyon gibi nedenlere bağlı olarak görülen kalp kası hastalığı sonucu oluşan kalp yetmezliğidir.
Kalbin zorlanarak aşırı çalıştığı durumlar: Yüksek tansiyon, kapak hastalıkları, tiroid bezi hastalıkları, böbrek hastalıkları, diyabet ve doğumsal kalp hastalıkları kalp yetmezliğine neden olabilir. Ayrıca vücutta aynı anda birden fazla hastalık olması durumunda da kalp yetmezliği aniden ortaya çıkabilir.