KURUMSAL
MERKEZLERİMİZ
BİLGİ KÖŞESİ
444 70 44
TR
EN
Geri
TR
EN
ONLİNE İŞLEMLER
ÜYE GİRİŞİ
RANDEVU
REÇETELER
TAHLİL SONUÇLARI
E-GEÇMİŞ OLSUN
MEDİPOL BEBEKLERİ
TIBBİ BİRİMLER
HASTANELERİMİZ
Bağcılar
Medipol Mega Üniversite Hastanesi
Koşuyolu
İstanbul Medipol Hastanesi
Esenler
Medipol Üniversitesi Hastanesi
Fındıkzade
Medipol Üniversitesi Hastanesi
Sefaköy
Medipol Üniversitesi Hastanesi
Vatan
Medipol Üniversitesi Hastanesi
Çamlıca
Medipol Üniversitesi Hastanesi
Unkapanı
Medipol Üniversitesi Diş Hastanesi
Bahçelievler
Özel Nisa Hastanesi
Pendik
Medipol Üniversitesi Hastanesi
Burada Hayat Var!
DOKTORLARIMIZ
TEKNOLOJİ
CHECK-UP
Check-Up'ta Medipol Mega Farkı
Neden Check-Up Yaptırmalıyız?
Check-Up
Adımları
Check-Up Hazırlık Bilgileri
Check-Up
Paketleri
Burada Hayat Var!
İLETİŞİM
KURUMSAL
MERKEZLERİMİZ
BİLGİ KÖŞESİ
444 70 44
ONLINE İŞLEMLER
ÜYE GİRİŞİ
RANDEVU
REÇETELER
TAHLİL SONUÇLARI
E-GEÇMİŞ OLSUN
MEDİPOL BEBEKLERİ
Sitede Ara
TÜM SONUÇLAR
ARA
Medipol Sağlık Grubu
Bilgi Köşesi
Bunları Biliyor Musunuz?
Bir kornea iki nakil
Kornea hastalıklarının tedavisinde gelinen nokta umut verici. Bir korneadan iki kişiye nakil yapmanın mümkün olduğu tedavi şekli sayesinde doku uyumu artıyor, naklin red oranı ciddi derecede azaltılıyor.
Kornea, gözün en ön kısmında yer alan ışığı odaklamak ve gözü dış etkenlerden korumak için özelleşmiş saydam ve eğimli bir dokudur. Kırıcılık özelliği sayesinde dış ortamdan gelen ışığın retinaya odaklanmasını sağlar. Kornea saydamlığı doğuştan, genetik kökenli veya sonradan geçirilen travma, enfeksiyon ve cerrahi sonrasında bozulabilir. Saydamlığı bozulursa görme kalitesi azalır. Korneanın her hangi bir şekilde etkilenmesi görmeyi azaltacağı gibi şiddetli ağrı, batma, yanma ve ışık hassasiyetinde artma gibi şikâyetlere de yol açabilir.
Kornea naklinde sıkça sorulan sorular
Amniyon zarı (anne-bebek arası zar) nakli nedir? Nerelerde kullanılır?
Anne ile bebeğin uyumunu ve bebeğin düzgün gelişimini sağlayan bir zardır. Amniyon zarı örtülmesi, gözde özellikle korneadaki yaralanmalardan sonra hızlı ve kaliteli iyileşmenin sağlanması için uygulanan bir tekniktir.
Limbal kök hücre nakli nedir? Nerelerde kullanılır?
Kornea hücreleri yaralandıklarında daha çok gözün beyazı ile şeffaf kısmı arasında kalan gri-siyah bölgede (limbus) bulunan kök hücreler sayesinde tamir edilirler. Bazı hastalıklar veya yaralanmalar sonrasında bu kök hücreler dâhil hasarlanabilir, o zaman göz yüzeyi hiçbir zaman iyileşemez. Bu gibi durumlarda aynı kişinin diğer gözünden veya akrabasından küçük bir kök alınıp çoğaltılıp, nakledilerek hastalık tedavi edilebilir.
Kornea nakli nedir? Kimlere yapılır?
Gözün korneasının (şeffaf kısmının) başka bir kişiden alınacak yeni bir doku ile değiştirilmesidir. Korneanın %95’ini oluşturan iç kısımları kendini yenileyemez. Bu yüzden bu bölümdeki hastalıklar kalıcı olarak görmenin bozulmasına yol açabilir. Bu gibi hastalıklarda, kornea nakli yapılması gerekebilir. Bu hastalıklar arasında keratokonus, kornea enfeksiyonları (keratit), kornea yaralanmaları, korneanın kalıtımsal hastalıkları, göz ameliyatı sonrası kornea hasarlanması sayılabilir.
Kornea naklinin başarı oranı nedir?
Kornea naklinin diğer organ nakillerine kıyasla önemli üstünlüğü damarsız bir doku nakli olmasıdır. Bu nedenle hastalıklara göre değişmekle beraber %90’a varan başarı oranı vardır.
Yeni nesil kornea nakilleri ve lameller kornea nakli nedir? Ne gibi artıları vardır?
Sadece hastalıklı kısmın nakledildiği nakillere lameller (parça) nakli denmektedir. Hatta bir korneadan iki kişiye nakil yapmak mümkündür. Bu sayede doku uyumu artar, naklin red oranı ciddi derecede azaltılır. İlaç kullanımı azaltılır, nakil sonrası göz tansiyonu ve katarakt oluşma sıklığı azaltılır, korneaya dikiş atmaya gerek kalmayabilir veya atılan dikiş sayısı azaltılabilir, dikişler daha erken alınabilir, çarpmalara göz daha dayanıklı hale gelir, yeniden nakil sayısı azaltılabilir. Ancak teknik olarak uygulanmaları klasik göz nakline göre çok daha zordur.
Kornea nakli ile beraber katarakt, göz tansiyonu, retina hastalıkları tedavi edilebilir mi?
Kornea nakli ile beraber, gerekirse gözün renkli kısmının (iris) hastalıkları, göz tansiyonu hastalıkları, katarakt-göz merceği hastalıkları ve retina hastalıkları tedavi edilebilir.
Keratoprotez (yapay kornea) nedir? Kimlere uygulanır? Başarı oranı nedir?
Keratoprotez, yapay korneadır. Kornea naklinin uygulanamayacağı veya defalarca denenmesine karşın başarısız olması ve bu nedenle hastanın kör olması durumunda uygulanır. Ancak özel ameliyat teknikleri ve hastaların iyi takip edilmesi gerekmektedir. %60-70 arasında başarı oranları vardır.
SIK KARŞILAŞILAN KORNEA HASTALIKLARI
Keratakonus
Kuru Göz
Herpetik Keratit
Kornea Enfeksiyonları
Kornea Skarları
Korneanın Dejeneratif Hastalıkları
ANLAŞMALI KURUMLAR
GALERİ
BİZİMLE PAYLAŞIN
TANITIM FİLMİ
İLETİŞİM FORMU
İNSAN KAYNAKLARI
Medipol Sağlık Grubu yenilik ve gelişmelerinden
haberdar olabilirsiniz.