Sitede Ara

Çocuk Kardiyolojisi Doç. Dr. Abdullah ERDEM ile çocuklarda en sık görülen kalp hastalıkları belirtilerini konuştuk.

Doğuştan kalp hastalığı olan bebeklerde çoğu zaman ailenin fark edebileceği ancak bazen de rutin muayenede bebeği muayene eden doktorun fark edebileceği belirtiler olabilir.

Morluk

Yeni doğan bebeklerin el ve ayak tırnak yataklarında hafif morluk olabilir bu illa ki bir kalp hastalığına işaret etmez ancak yüzünde, göz çevresinde, ağız içinde, dilde ve tüm vücudunda morluk var ise dikkatli olmak gerekir.

Nefes 

Bebekler erişkinlere göre daha hızlı nefes alıp verirler. Bu nefes alıp verme sayısı dakikada altmışın üzerinde olduğunda kalp hastalıkları ve solunum yolu hastalıkları açısından dikkatli olmak gerekir. Nefes alıp verme sırasında başın hareket etmesi, burun kanatlarının oynaması veya inleme sesi nefes alıp vermenin zorlu olduğunun gösterir ve bu da altta yatan bir kalp hastalığının işareti olabilir.

Aşırı terleme, yorulma

Beslenme sırasında terleme, kısa süre içinde emmeyi bırakma, ayına göre istenilen kiloyu alamama yine altta yatan bir kalp hastalığına işaret edebilir. Aynı zamanda hipertiroidi, anemi, demir eksikliği gibi durumlar kontrol edildiğinde açıklanamayan terleme veya çabuk yorulma mutlaka kalp kontrolünü gerektiriyor. 

 Çarpıntı

Kalpte gerek dinlenme anında gerekse efor sonrasında oluşan çarpıntılar çok önemli. EKG ile kalp ritim anormalliği olup olmadığı kalp doktoru tarafından araştırılmalı. 

Büyüme ve Gelişme Geriliği

Daha büyük çocuklarda büyüme gelişme geriliği, çabuk yorulma, zaman zaman oyun oynarken çömelme isteği gibi belirtiler ile karşılaşılabilir. Yine spor yaparken veya yüzerken bayılma olması çocuklarda kalp hastalıkları ve ritm bozuklukları açısından ciddiye alınması gereken bir ipucudur. Doğuştan kalp hastası bebeklerin en önemli belirtilerinden birisi de bebeği muayene eden hekimin bebeğin kalbinde normalden farklı bir ses duymasıdır. Üfürüm olarak ifade edilen bu durum bir kalp deliğinin veya kalp kapaklarındaki bir darlığın habercisi olabilir.