Sitede Ara

Gülüşünüzü dizayn etmek ister misiniz?

Kulağa çılgınca bir fikir gibi gelse de bilgisayar ortamında hastalara gülüş dizaynları yapılabilir. Ayrıca, hareketli protez dizaynlarında da bilgisayar destekli yöntemlerin kullanılması mümkün...

Kusursuz gülüşleri güzel, sağlıklı ve uygun bir harmoni içinde bir araya gelen diş, dudak ve yüz komponentleri oluşturur. Gülümsemek daha güzel bir görüntüye kavuşmanın en kolay yoludur. Yüz kaslarının hareketi ile oluşan en önemli yüz ifadelerinden biri olan gülme eylemi, duyguların dışa vurumunu sağladığı için kişinin toplum içinde benliğini yansıtmasında en etkili ifade yöntemlerindendir. Sağlıklı, dinamik ve estetik bir gülüş ile hem kişinin kendi özgüveni hem de çevresinde oluşturduğu olumlu etki göze çarpar. Gülümsemeyi etkileyen en önemli faktörler; dişler, diş dudak konumu, dişetlerinin görüntüsüdür. Bundan kaynaklıdır ki dişlerin yüz estetiğinde çok önemli ve etkin bir rolü vardır. Eksik dişlerin olması, uygun olmayan diş-dudak ilişkileri, diş çürükleri, sağlıksız diş etleri, uygun olmayan çene ilişkileri gibi pek çok durum kişinin estetik bir görünüşe sahip olmasını engeller. Bu nedenlerden dolayı, yüz estetiğinde estetik diş hekimliğinin önemi giderek artmıştır. Yüz estetiğinde öncelikle eksik dişlerin giderilmesi ve daha estetik gülüşlerin sağlanabilmesi için uygulanan sabit ve hareketli protezlerde de gelişen teknolojiyle birlikte, yenilikler ve güncel yaklaşımlar ortaya çıkmıştır.

ESTETİK BİR PROTEZ MÜMKÜN

Diş hekimliğinin en dikkat çeken ve en çok ihtiyaç duyulan bölümü olan protetik diş tedavisinden bahsedecek olursak;diş eksikliklerinin ve diş formlarının durumuna göre protez tedavileri sabit ya da hareketli protez tedavileri olarak gruplandırılır. Diş formlarındaki ya da renklerindeki estetik olmayan durumlar, dişler arası boşlukların fazla olması ya da tel tedavisi gerektirmeyecek kadar az olan diş çapraşıklıklarının tedavisinde ve az sayıda diş eksikliğinde sabit protez uygulamaları yapılabilir. Sabit protez uygulamaları için kullanılan materyallerin estetik bir protez uygulamasında etkisi büyüktür. Bu nedenle metal desteksiz materyallerin kullanılması günümüz estetik diş hekimliğinde önemlidir. Zirkonyum, empress (E-max) gibi daha estetik sistemlerin geliştirilmesi zamanla dişeti ve çevresinde gri-mor renk dönüşümünün engellenmesi sağlamış zirkonyum restorasyonlar ile metal dayanıklılığında estetik restorasyonların uygulanabilmesi sağlanmıştır. Empress (E-max) sistemleri ile de ışık geçirgenliği çok daha yüksek olan basınç kontrolünün sağlanabildiği sistemler kullanılmıştır. Sabit protezler için bu materyal gelişmelerine ilave olarak gelişen teknolojiyle birlikte CAD-CAM (Bilgisayar destekli dizayn- bilgisayar destekli üretim) sistemler daha dayanıklı, daha hızlı ve daha kolay tedaviler sunmayı sağlamıştır. Bilgisayarın günlük hayatımızda bile etkinliğini bu kadar arttırdığı günümüzde, artık bilgisayar destekli sistemler ile ölçü alım işlemlerine ihtiyaç bile duymadan, çok daha kısa sürelerde hatta tek seanslık işlemler ile sabit protetik diş tedavileri yapılabilmektir.

METAL KANCALARA SON!

Bununla birlikte, estetik beklentiler ve ihtiyaçlardan dolayı diş tedavisi yaptıran hastalarımız için bilgisayar ortamında, yapılacak olan tedavinin nasıl görüneceğiyle ilgili bir fikir vermesi amaçlı gülüş dizaynları yapılabilir. Ve hastanın dijital ortamda yapılacak tedaviyi önceden görmesi sağlanabilir, hekimin bir taslak oluşturması ve gülüşün nasıl daha iyi olabileceğini bilgisayar ortamında tasarlaması sağlanabilir. Yüz tipleri, karakter özellikleri, yaş ve cinsiyetine göre belirlenen diş gülüş hatlarının değerlendirilmesi ile tedavi öncesi alınan fotoğraflar ve modeller ile dijital planlamalar yapılıp, bilgisayar ortamındaki dizayndan sonra kliniklerde doğrudan ağız içi provalar da yapılabilir. Wax-up, Mock-up yöntemleriyle hastaların daimi tedaviye başlamadan yapılacak tedaviyle ilgili fikir sahibi olmaları ve hasta hekim isteklerinin değerlendirilmesi sağlanabilir. Estetik sistemlerdeki bu gelişmelere benzer şekilde hareketli protez hastalarımız için de farklı materyaller kullanılarak metal kroşelerin (kancaların) kullanılmadığı hassas tutuculu sistemler ya da esnek estetik hareketli protez sistemlerinin (Deflex) kullanılması gibi gelişmeler söz konusudur. Bununla birlikte hareketli protez dizaynlarında da bilgisayar destekli yöntemlerin kullanılması mümkündür. Seans sayısını teke indirmese bile daha uyumlu ve hata oranı daha düşük bilgisayar destekli hareketli protez dizaynları da yapılabilir.

YRD. DOÇ. DR. GÜLSÜM SAYIN ÖZEL