Sitede Ara

Hangi Gıdalar Bağışıklık Sistemini Güçlendirir?

Hangi Gıdalar Bağışıklık Sistemini Güçlendirir?

Mevsim itibariyle sık sık karşılaştığımız soğuk algınlığı, nezle, grip gibi hastalıklardan bağışıklığımızı destekleyici besin öğelerini doğru seçerek ve sık tüketerek korunmak mümkün. Unutmayın, vücut direncinizi güçlendirmek için beslenme olmazsa olmaz...



Sebze ve meyveler zengin vitamin içeriklerinden ötürü sık tüketilmesi gereken besin grubudur. Özellikle kış mevsimi ürünleri olan portakal, mandalina ve kivi yüksek C vitamini içerir ve günlük yeterli C vitamini alımı güçlü bir bağışıklık sistemi için çok gereklidir. Bunun yanında ıspanak, kıvırcık ve benzeri yeşil yapraklı sebzelerin sık tüketimi de günlük C vitamini ihtiyacımızı karşılamamıza katkı sağlar.

Probiyotikler, çeşitli vitamin ve mineraller, Omega 3 yağ asidi, çinko, selenyum, B grubu vitaminler ve beta glukan bu besin öğelerinden en önemlileri. Gün içerisinde bir orta boy portakal, bir adet kivi, 1-2 adet mandalina ve bir porsiyon yeşil salata veya ıspanak gibi yeşil yapraklı sebze yemeği tüketimi günlük C vitamini ihtiyacımızı karşılamak için yeterlidir. Unutulmaması gereken önemli bir nokta C vitamininin vücutta depolanamadığı, fazlasının vücuttan atıldığı bu sebeple ihtiyaç kadar alınmasının yeterli olacağıdır.

Vitamin ihtiyacını gidermek için çok sık ve aşırı miktarda meyve suyu tüketmek boş enerji alımına, insülin direncine ve vitamin israfına sebep olmaktadır. Zengin vitamin içerikleri yanında mineral içeriklerinden ötürü de sebzeler sağlığımızın korunmasında çok önemlidir. Yeşil yapraklı sebzelerde bulunan çinko selenyum mineralleri bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkin rol alır. Çinko ve selenyumun diğer kaynakları da tahıllar, fındık, ceviz vb. yağlı tohumlar kırmızı ve beyaz ettir.



PROBİYOTİK GIDALARIN FAYDALARI NELERDİR?


Probiyotik gıdalar; içinde vücudumuz için gerekli sağlıklı bakterileri içeren yiyeceklerdir. Kefir ve probiyotik yoğurtlar ve ev yapımı yoğurtlarda yüksek oranda bulunan canlı bakteriler bağırsak florasında çoğalarak öncelikle sindirim sistemimizin sağlığını destekler. Bunun yanında alerji riskini düşürürler ve bağışıklık sistemimizi güçlendirerek vücudun savunmasında rol alırlar. Günlük 2 su bardağı kadar kefir veya probiyotik yoğurt tüketmek güçlü bir bağışıklık sistemine destek olabilmektedir.



OMEGA-3 İHMALE GELMEZ


Bir diğer önemli besin öğesi Omega-3 yağ asididir. Özellikle balıklarda bulunan Omega-3 yağ asidinin diğer kaynakları ceviz ve keten tohumudur. Omega 3 yağ asidi özellikle kalp damar hastalıklarından korunmada çok önemli rol oynar. Bunun yanında hücre zarının yapısının temel bileşeni olduğu için hücreleri korur iyileştirir ve hücre devamlılığını sağlar. Bağışıklık sisteminin desteklenmesinde rol alır. Haftada 2-3 gün balık ve her gün 2-3 bütün ceviz tüketimi, Omega-3 yağ asidinin yeterli alımını sağlamaktadır.


İLAÇ İÇMEYİN YULAF YİYİN


Özellikle kış mevsiminde piyasada satılan bağışıklık güçlendirici ilaçlara talep artmaktadır. Bu ilaçların temel maddesi beta glukandır ve yulaf beta glukan içeriği oldukça zengin bir tahıldır. Günlük beslenmemizde yulafa yer vererek beta glukanı doğal kaynağından almamızı sağlayabilir ve bağışıklık sistemimizi güçlendirebiliriz. 3-4 yemek kaşığı yulaf ezmesi tüketimi de hastalıklara karşı korunmamıza önemli katkı sağlayacaktır. Bu önemli besin öğelerinin dışında çeşitli bitkilerle de bağışıklığımızı güçlendirmemiz mümkündür.

Ekinezya, goji, karanfil ve kuşburnu bu bitkilerin en çok bilineni ve kullanılanlarıdır. 

Ekinezya soğuk algınlığı ve üst solunum yolu hastalıklarından korunmak amacıyla en çok yararlanılan bitkilerden biridir. Günde 2-3 fincan ekinezya çayı tüketimi bağışıklık sistemimizi güçlendirmekte ve mevcut soğuk algınlığının daha çabuk iyileşmesini sağlamaktadır.

Goji meyvesi karoteonit ve polifenolik antioksidan bileşikler bakımından zengindir ve bu özelliğinden dolayı vücut direncinin arttırılması amacıyla kullanımı önerilmektedir. Taze goji meyve olarak tüketilebileceği gibi kurutulmuş şekli bitki çayı olarak da tüketilebilmektedir.

Karanfil ağız ve boğaz mukozasını bakterilere karşı korumakta, bazı bakteri virüs ve mikroorganizmaların yol açtığı ağız ve boğaz enfeksiyonlarında antiseptik olarak fayda sağlayarak vücut direncinin arttırılmasında önemli rol oynamaktadır. Bunun yanında yemeklerden sonra tüketilen karanfil diş çürümelerine karşı da etkili olmaktadır. Gün içerisindeki çaylarımıza karanfil atarak yapacağımız ufak bir değişiklikle bağışıklık sistemimizin güçlenmesine katkı sağlayabiliriz.

Kuşburnu meyvesi içerdiği yüksek C vitamini ve fenolik bileşikler nedeniyle kuvvetli bir antioksidan etkiye sahiptir. Özellikle C vitamini içeriğinden ötürü soğuk algınlığından koruyucu ve bağışıklık sistemini destekleyici olarak sık kullanılmaktadır. Günlük 2-3 fincan kuşburnu çayının tüketilmesi vücut direncinin arttırılmasına katkı sağlamaktadır.

Bonus 1



BAĞIŞIKLIK DESTEKLEYİCİ SAĞLIKLI KARIŞIM

  • 1 kase probiyotik yoğurt
  • 3-4 yemek kaşığı yulaf ezmesi
  • 15-20 adet goji meyvesi
  • 1 çay kaşığı keten tohumu
  • 1-2 adet ceviz içi
  • Tarçın

Bonus 2



BAĞIŞIKLIK DESTEKLEYİCİ ÇAY

  • 1 tatlı kaşığı ekinezya
  • 1 tatlı kaşığı kuşburnu
  • 1-2 adet karanfil
  • 1 çay kaşığı doğal bal
  • Limon ve kabuk tarçın