Sitede Ara

Blefarit (kirpik dibi iltihabı), göz kapaklarının iltihabına neden olan yaygın bir hastalık olarak görülür. Tekrarlama eğilimi nedeniyle tedavisi zor ve uzun vadelidir. Kirpik dibi iltihabı genellikle hem alt hem de üst göz kapağında kirpiklerin bulunduğu yere yakın alanları etkiler. Kapak kenarında kirpik dibinde yer alan minik yağ bezlerinin ağızları tıkalı halde olabilir. Kirpiklerde kabuksu veya yağlı birikintilere ve kapak kenarında kızarıklık, gözlerde tahrişe bağlı yanma, sulanma ve kızarıklığa hatta kapaklarda ağrıya bile yol açabilir.

Kirpik dibi iltihabı kişiye rahatsızlık verir ve çirkin bir görünüme neden olabilir ama genellikle görmede kalıcı hasara neden olmaz ve bulaşıcı değildir. En sık rastlanan blefarit türünde; göz kapaklarında kızarıklık ve şişlik, kirpik diplerinde ise kabuklanma görülür. Bu kabuklar kalınlaştıkça çapak oluşur ve sabahları göz kapaklarının birbirine yapışmasına neden olur. Eğer tedavi edilmezse bu durum daha da kötüye gider ve gözün diğer bölümlerine de yayılarak daha ciddi bir durumun ortaya çıkmasına neden olur. Bakteri gözkapağını enfekte edebilir ve küçük kabuklu yaralar oluşabilir, bu da kirpiklerin dökülmesine neden olur. Bu şikâyet, görme yetisinde kalıcı bir tahribata neden olmaz ancak yine de rahatsızlık vericidir ve önemsenmesi gerekir.

Nedenleri Nelerdir? 

  • Cilt hastalıkları: Seboreik dermatit ve rozasea
  • Bakteriyel enfeksiyon
  • Göz kapaklarında ki yağ bezlerinin işlev bozukluğu
  • Kirpikte akarlar
  • Göz ilaçları, kontakt lens solüsyonları veya göz makyaj malzemeleri

Blefarite Bağlı Gelişen Komplikasyonlar

Arpacık: Göz kapağındaki yağ bezlerinin akut enfeksiyonudur, göz kapağında kırmızılık ve şişme olan alanda hassas ağrılı bir şişlik şeklindedir.
Şalazyon: Bu durum bir arpacık gelişimini takip edebilir. Göz kapağı yağ bezlerinin kronik iltihabıdır, genellikle kapaktaki şişlik sert ve ağrısızdır.
Gözyaşı Sorunları: Sık rastlanır. Anormal ve azalmış yağ salgısı gözyaşının erken buharlaşmasına ve göz kurumasına yol açabilir.
Kornea Yaraları: Görmeyi tehdit eden bu komplikasyon genelde ağır olgularda rastlanır ve nadir görülmektedir.

İnatçı Bir Hastalık 

Kirpik dibi iltihabı oldukça inatçı bir göz hastalığıdır. Bazı türleri tamamen tedavi edilemez fakat büyük çoğunlukla kontrol altına alınabilir. Kirpik dibi iltihabının tedavisinde düzenli olarak günlük sıcaknemli kompresi takiben göz kapağına ve kirpik diplerine yapılan hafif bir ovalama ile kirpik dibinin temizlenmesi önemlidir. Bu sıcak kompres 5 dakika boyunca uygulanmalı ve çam ağacı ekstresi içeren özel şampuanlar ile kirpik dibi temizlenmelidir. Kirpik dibi iltihabı nadiren tamamen iyileşir. Fakat hastaların çoğu yaşam boyu göz kapağı için hijyen rutinini günlük temizlik yaparak sürdürmek zorundadır. Ayrıca alevlenme dönemlerinde göz hekiminin yazacağı antibiyotikli veya steroidli göz damlaları kullanmanın da komplikasyonları önlemek ve hastayı rahatlatmak için önemi büyüktür. Hastalarda göz kuruluğu var ise özel suni gözyaşı damlaları kullanılmalıdır.