Sitede Ara

Kolonoskopi Nedir? Kimlere, Nasıl Uygulanır?

Kolonoskopi Nedir? Kimlere, Nasıl Uygulanır?

Kolonoskopi, kolonoskop adı verilen cihaz yardımıyla yapılan bir işlemdir. Kalın bağırsağın tüm iç yüzeyinin sağlıklı bir şekilde görüntülenmesini sağlamaktadır. 

Kolonoskopi Nedir?

Kolonoskopi, ucunda kamera olan yumuşak esnek bir cihazla kalın bağırsağı ve ince bağırsağın son kısmını inceleme işlemidir.

Kolonoskopi Hangi Durumlarda Yapılır?

Kolonoskopi, karın ağrısı, kabızlık, ishal, tuvalette kan gelmesi, kilo kaybı, açıklanamayan demir eksikliği anemisi ve ailede kalın bağırsak kanseri varlığında yapılan bir işlemdir.

Bilgi ve Randevu Almak İçin Formu Doldurun

Kolonoskopi İşlemi Nasıl Yapılır?

Kolonoskopi, hem tanı hem de tedavi amaçlı kullanılan çok yararlı bir işlemdir. İşlem, tüm kalın bağırsağın ve ince bağırsağın sınırlı bir kesiminin görülmesini sağlamakta ve direkt görsel bir bilgi vermektedir.

İşlem esnasında kolon polipleri (kalın bağırsak duvarından köken alan, bazı tipleri kansere dönüşebilen oluşumlar), ülserler, iltihaplı alanlar, tümörler, damarsal lezyonlar, darlıklar görülebilmektedir. Ayrıca, kolon polipleri kolonoskopi esnasında endoskopik yöntemle çıkarılabilmektedir. Böylece aynı seansta hem tanı, hem de tedavi bir arada yapılmış, polip zemininde gelişebilecek bir kalın bağırsak kanseri riski de ortadan kaldırılması sağlanmaktadır.  

Kolonoskopi esnasında kanayan bir damar varsa endoskopik yöntemlerle durdurularak kanamaya bağlı ölüm riski ortadan kaldırılabilmektedir. Eğer kalın bağırsakta bir darlık varsa, darlık bölgesi kolonoskopi esnasında balonla genişletilebilmekte ya da bu bölgeye stent takılabilmektedir. 

Kolonoskopi esnasında kanser yada kansere dönüşme potansiyeli olan lezyonlar rahatlıkla saptanabilmekte ve eş zamanlı biyopsi alınarak kesin doku tanısı konulabilmektedir.

Kolonoskopi Hangi Hastalıkların Tanısı için Uygulanır?

Kolonoskopi iki aşamada yapılmaktadır. Birinci aşamada hasta işlemden bir gün öncesini bazı ilaçlar ve diyet ile evde geçirdikten sonra bağırsakları boş bir şekilde hastaneye gelmektedir. 

İkinci aşamada işlem öncesi hastaya süreci daha rahat geçirmesi için anestezi uygulanmaktadır. İşlem kolonoskop cihazıyla yapılaktadır. Kolonoskop, ucunda soğuk ışık kaynağı ve kamera olan, esnek, vücut içerisindeyken temas ettiği dokuya zarar vermeyen bir görüntüleme cihazıdır. Kolonoskop çapı yaklaşık 15- 20 mm, uzunluğu ise 140-160 cm’dir. Kolonoskopi, sindirim sistemi sorunlarının teşhisi ve tedavisi için uygulanmaktadır. Bazı sindirim sistemi hastalıkları şu şekildedir:

  • Kolorektal Kanser
  • Polipler
  • Ülseratif Kolit
  • Kanama Sorunları
  • Anemi
  • İrritabl Bağırsak Sendromu
  • Crohn Hastalığı

Ayrıca, şiddetli karın ağrısı, kronik kabızlık, kronik ishal, kanama, sebebi bilinmeyen kilo kayıpları gibi rahatsızlıkları olan bireylere tanı amaçlı uygulanabilmektedir.

Kolonoskopi Ne Kadar Sürer?

Kolonoskopi işlem süresi genellikle 20-25 dakika sürmektedir.

Kolonoskopi Neden Yapılır?

Tarama ve erken tanı, kronik ishal, kabızlık, karın ağrısı, kanlı dışkılama gibi sindirim sistemi belirtileri olan hastalarda semptomların incelenmesi, polip çıkarılması, iltihap ve diğer bağırsak sorunlarının incelenmesi amacıyla yapılabilmektedir.

Kolonoskopi İşleminden Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  • Kolonoskopi randevusundan bir iki gün önce sıvı diyet uygulanarak, bol su içilmesi önerilmektedir.
  • İşlemden birgün önce, kalın bağırsağı boşaltıcı ilaçlar uygulanmaktadır.
  • Rutin olarak ilaç kullanan hastalar işlem öncesi muayenede doktora bilgi vermesi gerekmektedir.
  • İşlem öncesi katı gıdaların tüketilmesi önerilmemektedir.
  • İşleminden bir gün önce herhangi bir şey yenilip, içilmemesi gerekmektedir.
  • İşlemden önce hastaya birtakım ilaçlar verilerek bağırsakların temizlenmesi sağlanmaktadır.

Kolonoskopi İşleminden Sonra Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

  • İşlem sonrası hastalar 1 saat dinlendirilmektedir. 
  • Kolonoskopi işleminde hastaya ağrı kesici ve sakinleştirici ilaçlar yapıldığından, hastanın işleme bir yakını ile gelmesi önerilmektedir.
  • Ayrıca o gün içinde araç sürülmemesi, önemli bir görüşmeye katılmaması, önemli bir belgeye imza atılmaması önerilmektedir.
  • İşlemi sırasında polip alınması veya biyopsi alınması gibi işlem yapıldıysa yaklaşık 3-4 gün kan sulandırıcı ilaçların kullanılmaması önerilebilmektedir.
  • Dikkat gerektiren işlerden uzak durulması önerilmektedir. 
  • İşlem sonrası geçici gaz sancısı olabilmektedir. Ancak şiddeti giderek artan bir karın ağrısı varsa kalın bağırsak duvarında zedelenme olup olmadığı konusunda acilen bir doktorla görüşülmesi gerekmektedir. 

Sık Sorulan Sorular

Kolonoskopi İşlemini Hangi Bölüm Yapar?

Kolonoskopi işlemini Gastroenteroloji bölümü yapmaktadır.

Kolonoskopi Sonrası Hastanede Yatılır mı?

İşlemi yapılan hasta aynı gün taburcu edilmekte ve gündelik hayatına dönebilmektedir. 45 yaşına gelmiş tüm bireylerin kalın bağırsağı iç bölümünü değerlendirilen kolonoskopi uygulamasını yaptırması gerekmektedir.

Kolonoskopi Sonucu Ne Zaman Çıkar?

Sonuç patolojik incelemelerden sonra birkaç gün içerisinde çıkmaktadır.

Kolonoskopiden Sonra Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Rutin kolonoskopi sonrasında anestezinin etkisinin geçmesi ile birlikte sıvı ve yumuşak gıdalarla beslenmeye başlanmaktadır. Eğer büyük bir polip çıkarıldı ise işlemin yapıldığı gün sadece sıvı beslenme önerilmektedir.

Kolonoskopi Sonrası Ağrı Olur mu?

Genellikle bu işlem sonrası ağrı ve rahatsızlık kısa süreli ve hafif bir sorundur. Ağrı veya rahatsızlık şiddetliyse veya uzun süre devam ediyorsa, mutlaka gastroloji uzmanına başvurulması gerekmektedir.

Kolonoskopi İşlemi Yapılırken Hasta Ağrı Hisseder mi?

Kolonoskopi işlemi esnasında damar yolundan ağrıyı azaltacak, hastayı sakinleştirecek ilaçlar yapılmaktadır. Hasta işlemi anestezili yaptırmak istiyorsa ve kolonoskopi öncesi yapılan değerlendirmede anestezi almasına engel bir durum yoksa işlem, anesteziyoloji ve reanimasyon ana bilim dalı ile iş birliği kurularak yapılabilmektedir.

Kolonoskopi Kaç Yaşında Yapılır?

45 yaşına gelmiş tüm bireylerin hiçbir şikayetleri bulunmasa bile kolonoskopi yaptırmaları önerilmektedir.

Kolonoskopi İşlemi Fiyatları Nedir?

Kişiye özel uygulanan bir tanı ve tedavi yöntemidir. Bu nedenle kolonoskopinin güncel fiyatları için hastanemizden bilgi alabilirsiniz.

26 Ekim 2023