Sitede Ara

{%= Interview.Title %}

Ağız kanserleri nedir?

Dudaklarda, dilde, ağız tabanında ve yutak bölgesinde görülen kanserleri ağız kanserleri olarak tanımlıyoruz. 

Ağız kanserlerine yol açan faktörler nelerdir?

Ağız kanserlerinin başlıca nedenleri arasında tütün ve mamullerini gösterebiliriz. Bunun yanı sıra alkol tüketimi de bir diğer tetikleyici olarak gösterilebilir. Yanlış yapılan kaplama ve dolgularla birlikte ağızda herhangi bir travmaya neden olabilecek yanak ısırmaları da ağız kanserlerine yol açabilen faktörlerdendir. HPV virüsü de ağızda lezyonlar oluşturabileceği için önemli faktörler arasında yer almaktadır. 

Apse, çürükler ve diş kırıkları da nedenler arasında gösterilebilir mi?

Bunlar için direkt kansere yol açar diyemeyiz ama faktörler arasında olduğunu söyleyebiliriz. İhmal edilen çürükler aynı zamanda birçok sağlık problemine de yol açabilir. Diş kırıklarında ise sürekli dili veya yanağı kesme riski bulunduğu için dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu tür problemlerde hastanın ağız hijyenini korumaya ve gerekli tedavilerini yaptırmaya özen göstermesi gerekmektedir.

Bireyler hangi durumlarda bir diş doktoruna gitmelidirler?

Ağızda oluşan ve iki haftaya geçmeyen yaralarda mutlaka bir hekime başvurulmalıdır. Bu tür durumları şüpheli lezyonlar olarak değerlendirip biyopsi alarak gerekli incelemeleri başlatıyoruz. Ayrıca ağızda beyaz veya kırmızı olarak görülen lekeler de takip edilmesi gereken bir diğer belirtidir. Böyle durumlarda hasta takibini sıkı tutarak görülen durumlarda gerekli müdahaleleri yapabiliyoruz. 

Ağız kanserlerinin tedavisinde hangi yöntemler uygulanıyor?

Ağız kanserlerini skuamöz hücreli diye adlandırdığımız kanser tipi oluşturmaktadır. Tedavi seçenekleri hastalığın durumuna göre planlanmaktadır. Cerrahi müdahale gerektiren durumlarda tümörlü alanla birlikte gerek görüldüğünde boyundaki lenfleri de Kulak Burun Boğaz Cerrahisi yardımıyla temizliyoruz. Ardından yeniden yapılandırma dediğimiz diş ve çene kayıplarını gidermeye yönelik işlemleri başlatıyoruz. 

Ağız kanserlerinden korunmak için nelere dikkat etmeliyiz?

Burada en önemli faktör farkında olmaktır. Böylece olası riskleri en aza indirebiliriz. Sigara ve alkolden uzak durmak hastalığa karşı korunmada yardımcı olmaktadır. Ayrıca ağız hijyenine özen gösterip düzenli kontrolleri yaptırmaya da özen gösterilmelidir.  Birçok hastalıkta da olduğu gibi ağız kanserlerinde de erken teşhis önemlidir. Maalesef bize başvuran hastaların birçoğunda ileri evre ağız kanseri görülmektedir. Bu da tedaviyi zorlaştıran önemli bir etkendir. Fakat erken teşhis edilen bir hastalıkta boyundaki lenflerin alınması gibi durumlar engellenebilir. 
Medipol Mega Üniversite Hastanesi
Dr. Öğr. Üyesi Gamze Şenol  
Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı
6 Ağustos 2019