Sitede Ara

{%= Interview.Title %}

Akne (Sivilce) Nedir?

Halk arasında sivilce olarak bilinen akne, genellikle ergenlik döneminden sonra yağ bezlerinin iltihaplanmasıyla başlayan bir deri hastalığıdır. En sık görüldüğü yerler;

  • Yüz
  • Sırt
  • Omuz  
  • Saçlı deri  

Akne ( Sivilce) Yalnızca Ergenlik Döneminde Görülen Bir Hastalık Mıdır?

Akne yalnızca ergenlik döneminde görülmez. Otuzlu yaşlardan sonra akne şikayetiyle karşılaşan hastalarımız da oluyor. Genel popülasyonda en sık gördüğümüz yaş aralığı 15-25’dir. 

Akne (Sivilce) Neden Olur?

Stres akne oluşumunda etkili bir faktördür. Bunun yanı sıra yağlı makyaj ürünlerinin sık kullanımı, yüzün iyi temizlenmemesi, bağışıklık sisteminin zayıflaması ve beslenme akne oluşmasına neden olabilmektedir. 

Akne (Sivilce) Alternatif Yöntemlerle Tedavi Edilebilir Mi?  

Cilt yapısı farklılıklar gösterebildiği için akne şikayetiyle gelen hastalarımıza farklı tedaviler uygulayabiliyoruz. Bu sebeple arkadaşına önerilen bir akne ilacını kullanmak ciltte leke veya iz oluşmasına neden olabilir. 

Akne (Sivilce) Nasıl Tedavi Edilir?

Akne (sivilce) şikayetiyle gelen hastanın daha önce doktora gidip gitmediğini ve hangi ilaçları kullandığını öğreniyoruz. Ardından aknenin şiddeti eğer hafif ya da ortaysa krem, jel gibi ilaçlarla tedaviyi başlatıyoruz. Eğer akne şiddetli ise antibiyotik gibi ilaçların yer aldığı sistemik tedavi yöntemlerini uyguluyoruz. 

Akne ( Sivilce) Sıkılmalı Mıdır?

Sivilceler ve siyah noktalar sıkılmamalıdır. Siyah nokta gözenek içinde yağ birikmesidir. Bunları ilaçlarla yok etmek daha etkilidir. Sıkıldığı takdirde gözeneklerde büyüme ve iz kalma riski artmaktadır.

Akne ( Sivilce) Oluşumunu Nasıl Önleyebiliriz?

Akne tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Cildinde akne çıkan hastanın mutlaka bir dermatoloğa başvurması gerekmektedir. Tedavi süreciyle birlikte hastanın sivilcelerini sıkmaması, beslenmesine ve yüz temizliğine önem göstermesi gerekmektedir. Burada önemli detay yüzün aşırı yıkanmamasıdır. Cilde uygulanan ovalama yöntemleri yağ bezlerinin uyarılmasını sağlar. Ayrıca eldeki bakterilerin yüzüme teması da artıyor. Diğer bir unsur ise sık yıkama cilt kuruluğuna sebebiyet verebilir. 

Medipol Üniversitesi Esenler Hastanesi
Dr. Öğr. Üyesi Gürkan Yardımcı
Dermatoloji Uzmanı
14 Ekim 2019