Sitede Ara

Bel Fıtığı Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bel Fıtığı Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bel Fıtığı

Bel bölgesinde beş tane omur bulunmaktadır. Beş omurun arasında da beş tane kıkırdak vardır. Kıkırdak dokular etrafındaki zar tarafından kemikler arasında sıkı bir şekilde bağlı olarak içerde tutulmaktadır. Fakat belin biçimsiz hareketler sonucu bu zar yırtılmaktadır. Arkaya doğru kıkırdak doku zarın içinden çıkarak sinirlere baskı yapmaktadır. Çok şiddetli ağrılar sonucunda bel fıtığı ortaya çıkmaktadır.

Bel Fıtığı Nedir?

Bel fıtığı; bel bölgesinde yer alan omurların arasındaki diskin yırtılması veya omurgadaki sinirlere baskı yapması sonucunda ortaya çıkmaktadır.

Bel Fıtığı En Çok Kimlerde Görülür?

Bel fıtığı yaygın hastalıklarından biridir. Bel fıtığı hem kadınlarda hem de erkeklerde görülmektedir. Her yaşta görülmekle birlikte 30-50 yaş aralığında daha çok görülmektedir.

Bilgi ve Randevu Almak İçin Formu Doldurun

Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

  • Bel Ağrısı
  • Bacak Ağrısı
  • Kalça Ağrısı
  • Kuvvet Kayıpları
  • Uyuşukluk ve Karıncalanma Hissi
  • İdrar Yaparken Zorlanma veya İdrar Kaçırma

Bel Fıtığına Neden Olan Faktörler Nelerdir?

  • Stres
  • Obezite
  • Ağır Kaldırma
  • Kas Zayıflığı
  • Yanlış Egzersiz
  • Genetik Faktörler
  • Hareketsiz Yaşam

Her Bel Ağrısı Bel Fıtığı Mı?

Her bel ağrısı bel fıtığı değildir. Bel ağrılarının birçok nedeni olabilir. Şiddetli bel ve bacak ağrıları olan kişiler Beyin ve Sinir Cerrahisi bölümüne giderek muayene olması gerekmektedir.

Bel Fıtığı Tanısı Nasıl Konulur?

Hasta, Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı tarafından muayene edilerek ön tanı konulmaktadır. Ön tanı konulduktan sonra radyolojik görüntüleme yöntemleri ve uzman doktorlarımız tarafından istenilen laboratuvar testleri sonucunda kesin tanı konulmaktadır. Gelişmiş yeni teknoloji cihazları ve uzman akademik kadromuz tarafından yapılan radyolojik görüntülemelerde bel fıtığının hangi düzeyde olduğu görülerek, tedavi sürecine vakit kaybetmeden başlanmaktadır.

Bel Fıtığı Tedavisinde Kullanılan Yöntemler Nelerdir?

Bel fıtığı tedavisinde; doktorunuzun muayene ve tetkikleri sonucunda bir kaç gün istirahat verilebilmektedir. Buna bağlı olarak ilaç ve fizik tedavi eşliğinde bel fıtığında iyileşme olabilmektedir. Uygulanan tedavilerin sonucunda geçmeyen bel ve bacak ağrıları veya ileri derece bel fıtıklarında cerrahi tedavi bir seçenektir.

Bel Fıtığı Ameliyatında Mikrocerrahi Yöntemi Nedir?

Bel fıtığı ameliyatında mikrocerrahi yöntem uygulanmaktadır. Mikrocerrahi yöntem mikroskop kullanılarak yapılan bir yöntemdir. Bel fıtığı ameliyatı; omurilik kanalı içerisinde baskıya uğramış sinir dokusunu rahatlatmak için oradaki yıpranmış veya bozulmuş olan kıkırdak doku temizlenmektedir. Bozuk olan doku tamamen temizlendikten sonra sinir kökünün omurilik kanalında olduğu tespit edilmekte ve gerekli kontroller yapıldıktan sonra ameliyat sonuçlandırılmaktadır.

Mikrocerrahi ile Bel Fıtığı Ameliyatının Avantajları Nelerdir?

  • Herhangi bir yara izinin olmaması.
  • Ameliyat süresi hastanın durumuna göre 1 veya 2 saat aralığında sürmesi.
  • Hastanın bir hafta sonra günlük yaşantısına geri dönmesi.

Bel Fıtığı Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Bel fıtığı ameliyatı riskleri her cerrahi müdahalede olduğu gibi bel fıtığı cerrahisinde de standart cerrahi riskler olabilmektedir. Uzman doktorlarımız tarafından bu cerrahi riskleri azaltmak için ameliyat öncesi bir risk analizi çıkartılıp tedbirler alınmaktadır. Alınan önlemler sonucunda bel fıtığı ameliyatı riski en aza indirilmektedir.

Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavisi Nasıl Olur?

Bel fıtığı omurgayı oluşturan vertebra adı verilen kemiklerin arasında bulunan kıkırdak dokunun yerinden çıkarak omurilik sinirlerine baskı yapması sonucu oluşmaktadır. 

Hastalarda en sık bulgu bel ve kalçada bacağa vuran ağrıdır. Bel fıtıklarının yaklaşık olarak %3'lük kısmına cerrahi tedavi gerekmektedir. Geriye kalan %97'lik kısmı ise ameliyat gerektirmeden transforaminal/epidural enjeksiyon, radyofrekans uygulaması, kamera lazer sistemi (epiduroskopi) ile tedavi edilmektedir.

Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavi Yöntemleri

Bel Fıtığı Ozon Tedavisi

Pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan ozon tedavisi bel fıtığının tedavisinde de oldukça etkili bir yöntemdir. Ozon tedavisi ileri seviye bel fıtığı ve patlamış bel fıtığı hastalığı olan kişilere uygulanmaktadır. Ozon tedavisi sırasında hasta ağrı ve acı hissetmez. İşlem sırasında görüntü eşliğinde fıtığın olduğu diskin içerisine iğne ile ozon enjeksiyonu yapılır ve işlem tamamlanır. Hasta yaklaşık 2 saat dinlendikten sonra aynı gün taburcu edilerek günlük yaşantısına geri dönebilir.

Bel Fıtığı Ozon Tedavisinin Avantajları

  • Ameliyatsız bir işlemdir.
  • Kısa sürer.
  • Ağrısız bir işlemdir.
  • İşlemden sonra günlük yaşantınıza dönebilirsiniz.
  • Hastanede yatış gerektirmez.

Bel Fıtığı İğne Tedavisi

Kireçlenme, kıkırdak harabiyeti ve aşınması problemlerde eklemin içine çevresine, bağların içine ve çevresine çeşitli ilaç uygulamaları yapılabilmektedir. Kişinin hastalığına ve hastalığın şiddetine göre seçilen bu ilaçlar hem hastanın ağrısını azaltmakta hem de bozulan yapıları onararak hastaya ameliyatsız tedavi olanağı sağlamaktadır. 

Bel Fıtığı Nokta Atış Tedavisi

Bel fıtığı nokta atış; omurga ve eklem hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Bel fıtığı oldukça şiddetli ağrılara neden olmaktadır. Öncelikle uzman doktorlar tarafından ağrıya neyin sebep olduğunun bulunması ve sonrasında tedavi planının oluşturulması gerekir. Nokta atış tedavisi görüntüleme yöntemleri eşliğinde lokal anestezi ile yapılmaktadır. İğne ile sinir basısının olduğu bölgeye ulaşılır ve ilaç enjekte edilir. Böylelikle ağrı yol açan bası ortadan kaldırılır. Hasta işlemden kısa bir süre sonra taburcu edilir.

23 Kasım 2022