Sitede Ara

{%= Interview.Title %}

Çocuklarda Çarpıntı ve Kalp Ritim Bozuklukları Nedir?

Kalbin hızlı çarpması fizyolojik ve psikolojik nedenlerden de kaynaklı olabilir. Fakat bu tür durumların ayırt edilmesi kalp sağlığı açısından önemlidir. Özellikle bebeklerde ortaya çıkan ritim bozukluklarını ailelerin iyi gözlemlemesi gerekmektedir. Bebek eğer beslenirken hızlı nefes alıp veriyorsa, emmiyorsa, huzursuzsa mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır. Buradaki en önemli test emmedir.  Eğer bebek annesini sağlıklı bir şekilde ememiyorsa altında bir neden aramak çocuk sağlığı açısından önemlidir.  Biraz daha büyük çocuklarda çabuk yorulmayla kendini belli edebilir.

Çarpıntı ve Kalp Ritim Bozuklukları Nasıl Tespit Edilir?

Kalp ritim bozuklukları bazen genel kontrollerde kalbi dinlerken tespit edilebilir. Ama en önemli detay o an çekilecek EKG’dir. Bu genelde çok ihmal edilmektedir. Hastaların mutlaka çektirdiği EKG kayıtlarını yanlarında bulundurmaları gerekmektedir. Eğer çekilen bütün EKG’ler normal çıkıyorsa ki bu da normaldir. Çünkü çarpıntı anına denk gelmeyen zamanlarda EKG çekilmiş olabilir. Çarpıntı esnasındaki olayı kaydetmek için hastalarımıza Holter ya da olay kaydedici veriyoruz ve bu cihazlar sayesinde ritim bozukluklarının takibini yapabiliyoruz. Holterdeki kayıt örneklerine bakarak hastanın tedavisini belirleyebiliyoruz. Hastaların bir kısmını ilaç vermeden takip ederken bir kısmına da ilaç ve ablasyon tedavisi uyguluyoruz. Bebeklerde ablasyon teknik olarak zor olduğu için yapılamıyor.  Eğer ilaçla bebeklerin sağlık durumunu kontrol altına alarak 5 yaşına gelene kadar tedaviyi devam ettiriyoruz. Bazı durumlarda ise çarpıntı zamanla kendiliğinden yok olabiliyor. Büyük çocuklarda ortaya çıkan durumlarda ablasyon tedavisi uyguluyoruz.

Ablasyon Tedavisi Nedir?

Ablasyon tedavisi yakma ve dondurma olarak iki şekilde yapılmaktadır. Genellikle kullanılan yöntem dondurmadır. Çünkü yakma tedavisinde yanlış bir bölge yakıldığında bunun geri dönüşü olamayabiliyor. Ama dondurma yönteminde bu tür bir risk olmadığı için kullanıma daha müsaittir. Radyasyonsuz ablasyon dediğimiz bir diğer yöntem ise kalbin iç yüzeyinin 3 boyutlu haritalamalı elektrofizyoloji sistemiyle X ışınına gerek duyulmadan görüntülenmesidir.

Bir diğer önemli konu ise gençlerin yaşadıkları kalp krizleridir. Kalp krizi kalbi besleyen koroner damarların zaman içinde tıkanarak krize neden olabilir. Ama gençlerin yaşadığı kalp krizlerinde bu durum çok azdır. Böyle durumlarda yaşanılan kalp krizinin altında yatan nedenlerin çok iyi araştırılması gerekmektedir. Gençlerde krize neden hastalıkların önemli bir kısmının genetik kökenleri bulunmaktadır. Bunların kontrollerle tespit edilmesi ve gereken önlemlerin alınması sağlık açısından önemlidir. Ayrıca genetik kalp rahatsızlığı tespit edildiğinde aile bireyleri ve yakın akrabaların da bu hastalıklar açısından taranması mümkün olmaktadır.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi
Prof. Dr. Celal Akdeniz 
Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı
18 Haziran 2019