Sitede Ara

{%= Interview.Title %}

Diş Beyazlatma Nedir?

Sağlıklı ve beyaz dişler insanlar arasında estetik açıdan oldukça önemli bir unsurdur. Daha beyaz dişlere sahip olmak için yapılan diş beyazlatma tedavileri günümüzde diş hekimleri tarafından sıklıkla uygulanan tedaviler arasındadır. Diş beyazlatma uygulaması, dişlerin yapısında bulunan renkli organik maddelerin diş beyazlatma ajanları ile giderilmesi işlemidir.

Diş Beyazlatma İşlemine Neden İhtiyaç Duyarız? 

Dişlerin görünümü sosyal bir varlık olan insanların toplum içinde kendilerini daha iyi ifade etmesinde rol oynar. Dişlerin görünümü sosyal yaşantımızda karşı taraf üzerinde bırakacağımız etki açısından da önemlidir. Etkili bir gülüş ve bunun önemli bir parçası olan beyaz görünümlü dişler bireyin özgüvenini artıran unsurlardır. 

Dişler Beyazlıklarını Neden Kaybeder?

Kabaca dişlerde oluşan renk değişikliklerini iki grupta sınıflandırabiliriz. Yaşlanmaya bağlı oluşan renk değişikleri, çocukluk döneminde meydana gelen yapısal bozukluklar, bebeklik ve anne karnındayken maruz kalınan bazı ilaçlar ve bazı sistemik hastalıklar gibi içsel kaynaklı renk değişimleri veya dışsal kaynaklı renk değişimi dediğimiz günlük yaşantımızda kullandığımız renk verici yiyecek ve içecekler (sigara, çay, kahve gibi…) ve dışardan aldığımız mineral miktarları dişlerde renk değişimine neden olabilmektedirler.

Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?

Canlı dişlerde uygulanan diş beyazlatma uygulamaları teknik olarak iki farklı türe ayrılır. Birkaç saat içerisinde gerçekleştirilen Ofis tipi beyazlatmada, klinik ortamında uygulanan, beyazlatıcı ajan ve ışık uygulamasını içeren, kısa sürede diş rengini 3-4 ton açabilecek hızlı güvenilir ve etkili bir beyazlatma sistemidir. Evde diş beyazlatma Home Bleaching de dediğimiz ağızdan alınan basit bir ölçü ile kişiye özel olarak üretilecek plastik ağızlıkların içerisine yerleştirilecek olan beyazlatma ajanlarının ortalama 2-3 hafta boyunca günde 4-8 saat kullanılmasıyla uygulanır. 

Diş Beyazlama Uygulaması Herkese Yapılır Mı? 

İşleme engel herhangi bir diş ve dişeti hastalığı bulunmayan herkes diş beyazlatma uygulamasını yaptırabilir. İşlem öncesinde diş hekimi muayenesi ve diş taşlarının temizlenmiş olması gereklidir. Ağızda bulunan ilerlemiş çürük ve diş eti hastalığı olanlar ise hekimleri tarafından uygulanacak olan tedavileri tamamlandıktan sonra beyazlatma uygulaması yaptırabilirler. Bunların dışında büyüme ve gelişimini tamamlamamış bireyler, gebe ve emziren annelerin bu durumları geçinceye kadar beyazlatma uygulamaları ertelenir. 

Diş Beyazlatma İşleminin Dişlere Herhangi Bir Zararı Var Mıdır? 

Yapılan çalışmalarda şu ana kadar doğru protokol ile uygulanmış diş beyazlatma uygulamasının dişler üzerinde herhangi bir zarar oluşturduğu gözlemlenmemiştir. Ancak hastaların kendi kendilerine beyazlatma adına yaptıkları karbonat ve limon ile ovma gibi şeyler dişlerde yıpranmaya yol açacağı için diş dokularına zarar vermektedir.

Dişler Herkeste Aynı Derecede Mi Beyazlar? 

Diş beyazlatma uygulamaları herkeste aynı sonuç vermez, kişiden kişiye değişiklik gösterebileceği için önceden belirlenemeyen bir uygulamadır. 

Diş Beyazlatma Uygulamalarının Yan Etkileri Nelerdir?

Çok fazla yan etkisi bulunmamakla birlikte en sık karşılaşılan yan etki dişlerde sıcak soğuk hassasiyetinin oluşmasıdır. Ancak bu etki 24-48 saat içinde geçmektedir.

Beyazlatma Etkisi Ne Kadar Sürer?

Oluşan beyazlık kalıcı olmakla birlikte dışsal renklendiricilerin tekrar dişlerin daha koyu görünmesine neden olması olasıdır. Kişiden kişiye değişmekle birlikte yaklaşık 6 ay – 2 yıl içerisinde elde edilen beyazlık sabit kalır.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi 
Dr. Öğr. Üyesi Burak Gümüştaş
Diş Tedavi
2 Aralık 2019