ONLİNE İŞLEMLER
444 70 44
Diz kireçlenmesi, diz ekleminde bulunan kıkırdak yapının zamanla etkisini yitirmesiyle oluşan bir durumdur. Hastalığın en önemli belirtileri; hareket kısıtlığı ve ağrıdır. 1-2 Evre: Bu evrede olan hastalara ilaç, fizik tedavi ve eklem içi enjeksiyon uygulamaları yapılmaktadır. 3-4 Evre: Cerrahi tedavi bu evrede olan hastalar için en ideal çözümdür. Diz kireçlenmesi kadın ve erkeklerde görülen bir sorundur. Ancak kadınlarda daha sık karşılaşılmaktadır. Bunun yanı sıra diğer risk faktörleri ise;
Diz protezi basit bir tanımla; aşınmış eklem yerinin protezle doldurulmasıdır. Uygulama, hastaların ağrısız ve hareketli bir ekleme sahip olmalarını sağlamak amacıyla yapılır. Diz protezi uygulaması; ilk evrede tedaviye yönelik işlem yapılmasına rağmen diz ağrıları kontrol edilemeyen, yürümekte zorlanan ve eklem kıkırdağında ileri derecede hasarı olan hastalarda yapılır.
Kalçada kireçlenme, kalçanın anatomik yapısına veya travmaya bağlı olarak oluşabilir. Kalça çıkığı da buna etken olarak gösterilebilir. Diz kireçlenmesinde olduğu gibi bunda da ilk ve ileri evre olarak sınıflandırma yapılmaktadır. İlk evrede ilaç, fizik tedavi ve enjeksiyon uygulamaları denenmektedir. Cerrahi yöntem ise ileri evrede yapılmaktadır. Kalça Protezi Uygulaması Sonrasında Neler Yapılır?
Diz ve kalça protezi operasyonu geçiren hastalar iyileşme sürecinin ardından spor dahi yaparak gündelik hayatlarına devam edebilirler.
Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi Op. Dr. Aybars Tekcan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı 19 Nisan 2019