Sitede Ara

{%= Interview.Title %}

Tüm dünyayı etkileyen COVID-19 salgını anne adaylarında da ciddi kaygıya sebep olmuş durumda. Bu yazımızda onlara bilgi vermeyi ve hastalıktan korunmaları için dikkat edecekleri noktaları göstermeyi hedefledik.

Gebeyim Koronavirüs risk altında mıyım?

Eldeki bulgular göstermektedir ki gebeler COVID-19 bulaşı ve zatüree açısından artmış risk altında değildir. Riskleri kendi yaşlarındaki gebe olmayan kişilerle benzerdir. Çoğu gebe COVID-19’a yakalansa dahi doğumdan önce iyileşmektedir.

COVID-19 bulaşırsa hangi belirtiler gelişir?

COVID-19 pozitif olan kişilerle teması olan tüm kadınlar yakın takip edilmelidir. Ateş, öksürük, solunum güçlüğü, boğaz ağrısı, kas ağrısı, kas ağrısı, burun akıntı, koku ve tat kaybı olursa aile hekimleri, hemşireleri veya onları takip eden kadın hastalıkları doktorlarına bildirmelidirler.

Eğer enfekte olursam bebeğime bulaştırabilir miyim?

Eğer gebe bir kadın COVID-19 ile enfekte olursa anne karnında iken bebeğe COVID-19 bulaşmamaktadır. Ancak doğum sonrası annenin bebeğe teması ile bebeğe bulaşma riski vardır.

COVID-19 nasıl tedavi edilir?

Hastalığı hafif geçiren pek çok hasta, evde izlenir. Herhangi bir tedavi gerekmez. Eğer hastalık ağır seyrederse gebelere verilebilecek ilaçlar mevcuttur.

COVID-19 bulaşmasını engelleyebilir miyim?

Henüz COVID-19 için bir aşı bulunmamıştır. Covid-19 salgını döneminde anne adayları da diğer hastaların uymaları gereken hijyen, hasta olanları ziyaret etmeme ve sosyal mesafeyi koruma kurallarına uymalıdırlar. Eller en az 20 saniye su ve sabunla yıkanmalı, parmak araları, tırnaklar ve bileklerin de yıkanmasına dikkat edilmelidir. Elleri yıkama imkânı olmadığında %60 alkol içeren bir dezenfektan ile eller temizlenebilir. Ancak bu, el yıkamanın yerini tutmaz. Eldiven kullanmak önerilmez çünkü bulaşma riskini arttırmaktadır. Mümkün olduğunca büyük veya küçük gruplarla bir araya gelmemeli, market gibi yerlere gidildiğinde diğer kişilerle arada 2 m mesafe bırakılmalı ve mutlaka maske kullanılmalıdır. Zorunlu olmadıkça seyahatten kaçınılmalıdır.

Randevu tarihlerim değişecek mi?

Salgından dolayı bazı şeyler değişecektir. Eşiniz muayenelere katılamayabilir. Bazı, mutlaka gerekli olmayan, testler ve muayeneler yapılmayabilir. Ancak bazı haftalarda muayenelerin yapılması şarttır. Yüksek riskli gebeliği ve kronik hastalığı olan hastaların muayenelerini ertelemesi sakıncalı olabilir. Bu sebeple hastalıktan korkarak gebe randevuları iptal edilmemelidir.

Doğumda neler olacak?

Hastaneye gittiğinizde COVID-19 semptomları açısından sorgulanacaksınız. Doktorunuz tarama amaçlı test yapılmasına karar verebilir. Salgın Doğum şeklinizi değiştirmeyecektir.  Ancak doğumda maske takmanız gerekecektir. Eşinizin COVID-19 açısından şüpheli bulguları varsa doğumda yanınızda bulunamayacaktır. Doğum sonrası sizin ve bebeğinizin sağlığı için ziyaretçi kabul etmemeniniz gerekmektedir. Görüntülü olarak video konferansla sevdiklerinize bağlanabilir, bu mutlu anınızı onlarla paylaşabilirsiniz.

Nelere dikkat etmeliyim?

Sağlıklı beslenmek düzenli egzersiz yapmak, evde kendinizi oyalayacak hobiler bulmak ve haberlerden uzak durmak kaygınızı azaltır. Bol süt, yoğurt, et, meyve, sebze ve bol sıvı tüketmelisiniz. Evde düzenli esneme tarzı egzersizler, gebe yogası, pilatesi yapabilir, yürüyüş banında yürüyebilirsiniz. İnternette gebe pilatesi ve yogası için pek çok video mevcuttur. Bunlardan yararlanabilirsiniz.

Tüm bu önlemlere uyarak bebeğinizi sağlıklı bir şekilde kucağınıza alabilirsiniz.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi
Prof. Dr. Huriye Ayşe Parlakgümüş
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı