Sitede Ara

{%= Interview.Title %}

Rahim Ağzı Kanseri Nedir?

Rahim ağzı kanseri rahim bölgesinde karşımıza çıkan bir hastalıktır ve kadınlar arasında meme kanserinden sonra ikinci büyük hastalıktır. PAP smear testi sayesinde rahim ağzı kanserleri erken evrede teşhis edilebilmektedir. 

Rahim Ağzı Kanserinin Nedenleri Nelerdir?

Düşük sosyo ekonomik gruplardaki kadınlarda daha sık görülebilen rahim ağzı kanserinde HPV enfeksiyonu büyük etkendir. Aynı zamanda sigara kullanımı, bağışıklık sistemini baskılayan hastalıklar, seksüel geçişli enfeksiyon öyküsü de hastalığı tetikleyen faktörler arasında yer almaktadır. Diğer yandan karoten, C vitamini ve folat eksikliğinde de rahim ağzı kanserinin görülme sıklığını artırmaktadır. Aktif bir cinsel hayata sahip bireylerin HPV ile karşılaşma oranları %85’tir. İlk HPV enfeksiyonu ile invasif kanser arasındaki süre ortalama 15 yıldır. HPV primer olarak seksüel yolla geçmektedir. Ortak alan ve nesne kullanımı ile bir geçiş ispatlanamamıştır. 

HPV enfeksiyonu geçiren bireylerin eşlerinde %70 oranında genital HPV lezyonu görülebilir. Enfeksiyonun ardından yaklaşık üç ay sonra da kondilom siğil gelişir. HPV’nin erkeğe geçişi ve seyri değişkendir. Bu nedenle erkeklerde HPV testi zordur. Bir kadının HPV enfeksiyonunu ne zaman aldığını belirlemek zordur. Çünkü virüs yıllarca sessiz kalabilmek ve genital siğiller HPV’ye rağmen görülmeyebilmektedir. 

PAP Smear Testi Nasıl Yapılır?

PAP Smeat testi, rahim ağzı hücrelerinin toplanıp mikroskop altında incelenmesi esasına dayanan sitolojik bir tarama testidir. Bu ağrısız ve son derece basit bir işlemdir. Ancak test öncesi bireylerin en az 48 saat önceden cinsel birliktelik yaşamamaları gerekmektedir. Ayrıca 24 saat boyunca vajinal duş alınmamalı, bölge ile alakalı ilaç kullanılmamalıdır.

PAP Smear Testi Ne Zaman Yapılmalıdır?

PAP Smear testi için en uygun zaman adet kanamasının bittiği dönemdir. İdeali ise siklusun (döngü) ortalarıdır. Doğum sonrası en az 6-8 haftalık süre boyunca smear testinden kaçınılmalıdır. Smear taramalarına ilk cinsel ilişkiden üç yıl sonra (HPV enfeksiyonlarını spontan regresyon zamanı üç yıldır) veya 21 yaşından itibaren başlanılması önerilmektedir. Ayrıca 30 yaşın altındaki kadınlarda yılda bir kez; 30 yaşın üstündeki kadınlarda PAP Smear ile yapılıyorsa yılda bir, sıvı bazlı sitoloji ile yapılırsa iki yılda bir tarama yapılmalıdır. 

PAP Smear Testinden Sonraki Süreç Nasıldır?

  • PAP Smear sonucu normal ise hasta düzenli test kontrolüne davet edilir. 
  • PAP Smear yetersiz ise üç ay içinde test tekrarlanır.
  • Anormal bir sonuç saptadığında HPV’nin çeşidi saptanır ve kolposkopi (görüntüleme) yapılır. 

HPV ve Rahim Ağzı Kanserinden Korunmak İçin Neler Yapılmalıdır?

Rahim ağzı kanserlerinin %85’inden sorumlu olan HPV enfeksiyonuna karşı aşılanmak önemlidir. Ayrıca düzenli aralıklarla PAP Smear testi yapılmalıdır.

Medipol Üniversitesi Esenler Hastanesi
Op. Dr. Gülsün Armağan Karakoca
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
7 Ekim 2019