Sitede Ara

3 Yaşındaki Amir Bebek İçin 7 Bölüm Birleşti Beyin Tümörünü Yendi

Kazakistan’da yaşayan 3 yaşındaki Amir Nurgalieva, beyin tümörü hastalığına yakalandı. Covid-19 pandemisinde sadece Türkiye’nin kabul ettiği beyin tümörü hastası küçük Amir, 7 farklı branşın uyguladığı multi disipliner tedaviyle sağlığına kavuşarak ülkesine döndü.

Türkiye’nin uluslararası sağlık hizmetlerindeki başarısına Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nde 7 farklı branşın katıldığı multidisipliner tedaviyle yenisi ekledi. Kazakistanlı beyin tümörü hastası 3 yaşındaki Amir Nurgalieva,  Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nde çocuk hematoloji- onkoloji, beyin, radyoloji, KBB, çocuk gastroentroloji ve solunum hastalıkları bölümlerinin uyguladığı multidisipliner tedavi sonrası tamamen iyileşerek ülkesine döndü. Amir bebeğin ailesi pandemi sürecinde tedavi için pek çok ülkeye başvurduklarını ancak oğullarını sadece Türkiye’nin kabul ettiğini söyledi.

Amir’i sağlığına kavuşturan ekibin başındaki  Medipol Mega Üniversite Hastanesi Çocuk Hematoloji-Onkoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Murat Elli, tıbbi süreç hakkında şu bilgileri verdi:
“Tıpta Anaplastik epandimom olarak tabir edilen beyin tümörü hastası Amir’in beynin içinde ventrikül dediğimiz beyin-omurilik sıvısı içeren boşluklardaki hücrelerden kaynaklanan malign bir tümörü vardı. Hastamız bize başvurduğunda ilk olarak kemoterapi vererek tümörünü küçülttük. Ardından radyoterapi verdik. Orada canlı hücre bırakmamak için çocuk onkolojinin en önemli özelliği olan multidisipliner yaklaşımla hastamızın tedavisini ele aldık. Beyin cerrahi bölümümüzün desteğiyle Amir’in takibini, radyolojinin katkılarıyla da tetkiklerini gerçekleştirdik.  

Solunumu Rahatladı ve Yutmayı Öğrendi

Kemoterapi ve radyoterapi sonrasında soluk borusuna açılan deliğin kapatılması ve hastanın yutmayı öğrenmesinin tedavi sürecinde önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Murat Elli şunları kaydetti;
“Diğer bölümlerin yanı sıra KBB, çocuk gastroentroloji ve solunum hastalıkları olmak üzere 7 bölümün yardımıyla hastamızın ilk önce komplikasyonları, enfeksiyonları düzeltilerek yutma öğretildi. Solunumu rahatladığı için en son trakeostomisi kapatıldı. Amir, şifayla taburcu olup ülkesine döndü.”

İlk Belirtisi Göz Kayması ve Yürüme Bozukluğu Oldu

Hastanın annesi Marta Nurgalieva (36) yaşadıklarını şöyle aktardı;

İlk önce yürümesindeki bozukluğu ve gözlerindeki kaymayı fark ettik. Pandemi dönemi olduğu için her yer kapalıydı bizden ilk istenen MR’ı bile ancak bir ay sonra çektirebildik. Hastalığın 3’üncü seviye anaplastik epandimom olduğunu söylediler. Sonrasında hidrosefali tanısı da konuldu. Ameliyat ile şant takıldı. Oğlumun beyninde tümör olduğu için tekrar ameliyat olması gerektiği söylendi ama tümör ameliyatından 10 gün sonra bulber sendromu oluştu. Bu nedenle trakeostomi açılmak zorunda kalındı. Ameliyat zor olduğu için beyinde kalıntılar kalmış bu yüzden bizi anne ve çocuk merkezine gönderdiler. Onkoloji bölümünde sadece bir kür kemoterapi uygulandıktan sonra bu kadar özellikli bir tedaviyi Kazakistan’da alamayacağımızı anladık.

Sadece Türkiye Bizi Kabul Etti

İlk tedavilerden sonra farklı bir ülkede tedavi arayışına başladıklarını anlatan Marta Nurgalieva “Covid-19 pandemisinden dolayı her yer kapalıydı. Sadece Türkiye bizi kabul etti. Medipol Mega’da 8 ay tedavi gördük. Şimdi oğlumuz yutuyor ve yaşıtları gibi normal hayatına geri döndü. Her anne babanın en büyük kabusu yaşarken, Türkiye bize sadece umut ışığı olmakla kalmadı, bizi hayallerimize de kavuşturdu. Son nefesime kadar doktorlarımıza minnettar kalacağım” dedi.  


22 Nisan 2021, Perşembe