Sitede Ara

Son yılların gözde araştırma konusu olan ağrı kesici besinler üzerine açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Ahmet Salim Göktepe, fiziksel ağrı çeken hastaların tüketmeleri gereken ağrı kesici besinleri açıkladı. ÜZÜM: Siyah üzümde bulunan antosiyonin ve kuersetin ile hem siyah hem beyaz üzümde bulunan resveratrol adli maddelerin ağrı kesici etkileri üzerine yoğun bilimsel çalışmalar mevcut. Ön çalışmalar eklem kıkırdağını ve omurlar arasındaki diskleri de koruduğunu destekliyor. ZENCEFİL (Zingiberofficinale): Agri kesici ve antienflamatuar özellikleri olan zencefil hakkinda 2010 yilinda yapilan bir çalisma egzersize bağlı kas agrilarini azalttigini iddia ediyor. Günde 2-3 tatlı kasığı öneriliyor. SOYA FASULYESİ: Etkisi Izoflavon içerigine bagli. Günde 40 gram soya proteininin diz kireçlenmesi olanlarda agri ve hareket kısıtlılığını azalttığı bildiriliyor. Ancak özellikle erkeklerde etkili. ZERDEÇAL (hintsafrani): Zerdeçala rengini veren Curcumin adli pigment agri kesici ve antienflamatuar özelliklere sahip. Kireçlenmesi olan hastalarda yapılan bir çalışmada günde 200 miligram Curcumin alinmasinin agriyi azaltip hareketleri artirdigi bildirilmektedir. KİRAZ VE VİŞNE: Antosiyanin ve biyoflavonoid içerigiyle agri kesici, antienflamatuar ve kireçlenme karsiti etkileri gündemde. Gut tedavisindeki etkinligi çalisiliyor. Mevsiminde günde bir avuç yeterli. KAHVE: Agri esigini yükselttigi bildiriliyor. Egzersizden önce bir fincan öneriliyor. Ancak kahvenin yararlari kadar zararlari da tartışılan bir madde olduğunu unutmayalım. BALIK: Basta somon olmak üzere yağlı balıklarin Omega-3 içerikleriyle agrilari azalttiklari bildiriliyor. Haftada 2-3 kez yemek yeterli. KOYU YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER: Yüksek antioksidan içerigi ve bazik yapilariyla etkililer. Yüksek K vitamini içerigi kemikleri güçlü tutuyor. CEVIZ: Ceviz bol miktarda Omega-3 içeriyor. Çiğ tüketildiginde agri ve inflamasyonu azaltabiliyor. ACAI ÇILEGI: Antioksidan ve omega-3’den zengin. Kireçlenme ve agri üzerine etkileri çalisiliyor. KETEN TOHUMU: Omega-3 içeriyor. Ağrı kesici ve antienflamatuar. KEREVIZ: 3 n-butilftalin içeriyor. Artrit, gut ve fibromiyalji agrisi üzerine etkileri çalisiliyor. Besinlerin ve içlerindeki maddelerin agri kesici etkilerinin bulundugunu belirten Göktepe, agri çeken hastalarin bu besinleri ilaç yerine kullanmak yerine, günlük diyetlerinin içerisine makul miktarlarda ekleyerek tüketmelerini öneriyor. http://www.haber7.com/genel-saglik/haber/1167998-besinler-agri-keser-mi
21 Haziran 2014, Cumartesi