Sitede Ara

Koronavirüs Stresi Çocuklara da Yansıyor

Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgınının stresi çocuklar üzerinde olumsuz etkilere neden oluyor. Okulların tatil edildiği ve karantina günleri döneminde Medipol Mega Üniversite Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Yasemin Kamalı çocuklar üzerinde oluşabilecek stres ile baş etme yöntemleri hakkında açıklama yaptı. 
Kaygının bulaşıcı olduğuna dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Yasemin Kamalı, kaygı ve stresin bağışıklık sistemini olumsuz etkilediğini belirtti.
Hem kendi sağlığınız hem de çocuğunuzun sağlığı için dikkatli olun uyarısında bulunan Kamalı, “Daha önceki paylaşımlarda olduğu gibi çocuğun dili ile konuşmak yani oyun drama gibi yöntemlerle daha kolay ona ulaşmanız ve bu süreci atlatmanız kolaylaşacaktır” dedi.

EVDEKİ STRES BULAŞICIDIR!
Böyle zamanlarda gündemi takip etmek ve güvende olabilmek adına önlemler alınması gerektiğini hatırlatan Kamalı, “Tüm aile üyelerinin uzun süreler birlikte olduğu bu dönemlerde, çocukların yanında konuşulan ve izlenen zorlayıcı içeriklere dikkat edilmelidir. Unutmayın ki çocuklar yetişkinlerden daha farklı etkilenecektir. Olayları sorduklarında onları geçiştirmeyin ve mutlaka cevap verin. Anne ve babalar ya da evde olan aile üyeleri ne kadar sakin olursa bu süreci çocuklar daha rahat atlatacaktır. Çünkü evde var olan stres çocuklara yansıyacaktır” değerlendirmelerinde bulundu. 

OYUNLAR VE HOBİLER HER YAŞ İÇİN FAYDALI
Evde geçirilmesi zorunlu olduğumuz bu olağanüstü hal günlerinde ailelere tavsiyelerde bulunan Kamalı, “Çocuklarımızın kendini güvende hissetmesini sağlayarak sorunlarla baş edebileceği konusunda ebeveynleri ilk olarak onlara cesaret vermelidir. Bu cesaret için çeşitli objeler ve oyunlar kullanılabilir. Oyun, çocuklar için en etkili iyileşme aracıdır. Uzun süreli tablet ve diğer teknolojik aletlere çocukları maruz bırakmak yerine kağıt, kalem ve oyun materyallerinin kullanılmasını öneriyorum. Örneğin ip, misina, boncuk, delikli düğmeler ile pozitif enerji sağlayabilecek bileklikler ve kolyeler tasarlayabilirsiniz. Onlara isimler verebilirsiniz. Origami yapabilirsiniz” diye konuştu.

RESİM RUH HALİNİ ELE VERİYOR
Çocuklar aynı zamanda yoğun duygularını çizerek, yazarak ya da oynayarak somut bir hale getirirler. Koronavirüs ve yaşananlar ile alakalı ona resim çizdirebilir ve ruh hallerine yansıyanları görebilirsiniz. İçinde bulunduğumuz bu olağandışı dönemde çocuğunuz da gönüllüyse yönlendirmeli oyunlar oynayabilirsiniz. Oyun içinde aile üyelerinden birini şu an tüm ülkenin mücadele ettiği koronavirüsü yapabilrsiniz. Her türlü oyunbaz yaklaşım ve oyunun kendisi, bedende ve zihinde bulunan travma enerjisinin dışavurumu için rahatlamaya neden olacaktır.

BİRİLİKTE ŞARKI SÖYLEYİN, YOGA YAPIN
Rahatlatıcı egzersizlerin ebeveynler ile birlikte yapılmasının fayda sağlayacağını vurgulayan Kamalı, şunları söyledi; “Çocuklarımıza bu anlamda rol model olabilirsiniz. Yoga, meditasyon ve bilinçli farkındalık egzersizlerini her gün belirli bir süre yapabilirsiniz. Koronavirüs adına alınan hijyen kurallarını ise ellerini yıkarken müzik eşliğinde şarkı söyleyerek ya da 1,2,3 diye sayıları sayarak diğer hareketleri tekerleme eşliğinde keyifle yapmalarına yardımcı olabilirsiniz.”  
 


01 Nisan 2020, Çarşamba