Sitede Ara

Corona virüs buzlukta yıllarca canlı kalıyor

Medipol Pendik Üniversite Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü’nden Dr. Bengisu Ay “Et birkaç gün içinde tüketilecekse 4 derecede saklanabilir, daha uzun süreler için buzdolaplarının dondurucu bölümünde muhafaza edilmeli. Corona virüs enfeksiyonu 4 derecede 5 güne kadar canlı kalabiliyor. Yeni corona virüsle ile ilgili araştırmalar yeterli olmadığından dondurucuda yaklaşık birkaç yıl canlı kalabileceğini söyleyebiliriz” dedi.

Medipol Pendik Üniversite Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü’nden Dr Bengisu Ay, bayramda kurban kesimi sırasında ve et tüketimi sırasında corona virüs enfeksiyonunun bulaşını önlemek için dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Buzdolabını düzenli aralıklarla su ve sabun ile temizlenmesi tavsiyesinde bulunan Ay, “Eti mutlaka ayrı bir kap veya poşette muhafaza etmelisiniz. Et pişirildiği zaman corona virüs ölüyor. Pişirilme işlemi tamamlanana kadar temas sırasında eldiven kullanılmalı ve temas sonrası mutlaka el hijyeni sağlanmalısınız. Çiğ ve az pişmiş hayvansal besinleri tüketmemeli bunun yerine iyi pişmiş yiyecekler tercih etmelisiniz” bilgisini verdi.

Kurban etine temas sonrası hijyene dikkat!

Kurban kesimi sırasında corona virüs için alınan standart önlemlerin mutlaka uygulanması gerektiğine dikkat çeken Ay, "Eve getirdiğimiz kurban etlerine temas sonrası mutlaka ellerinizi en az 20 saniye süreyle su ve sabun ile yıkamalısınız. Kesim yapan ve yardım eden kişiler maske takmalı, el hijyeni sağlamalı, eldiven kullanmalı ve eldivenle başka hiçbir yüzeye değmemelisiniz” uyarısında bulundu.

Kesimde sosyal mesafi kuralına uyun

Kurban kesimi sırasında sosyal mesafeye dikkat edilmesi gerektiğini belirten Ay, sözlerini şöyle tamamladı; Kesim sırasında oluşan kalabalıklar virüsün yayılmasını hızlandırır. Kalabalık ortamda etin kesildiği sırada virüsü taşıyan kişilerin konuşma, öksürme, hapşırma sırasında saçtığı damlacıklar etin üzerine gelirse ve o ete dokunduktan sonra ağzımıza, burnumuza ya da gözümüze dokunursak koronavirüs bulaşır.


29 Temmuz 2020, Çarşamba