Sitede Ara

İç Hastalıkları Uzmanlarımızdan Dr. Derya Arğun Plastiklerin İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkilerini Paylaştı

BEBEKLERE MAMA HAZIRLARKEN SAKIN O HATAYA DÜŞMEYİN!

Günlük yaşamımızda plastiklerin ucuz, kullanımı kolay, dayanıklı olmaları nedeniyle önemli yer kapladığını ancak bu kadar geniş kullanım alanı bulan plastiklerin, dünyamızı ve sağlığımızı tehlikeye soktuğunu kaydeden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Derya Arğun, "Plastiklerin içerdiği BPA maddesi, sıcakla temas ettiğinde kanserojen bir madde haline geliyor. Plastik ve köpük bardaklarda içtiğimiz sıcak içecekler, plastik fırın kaplarında hazırladığımız yemekler, plastik bir kapta hazırlanan gıdanın üzerine sıcak su dökmek, bebeklerin biberonlarını ısıtarak mama hazırlamak bizi gitgide kansere doğru yaklaştırıyor.

Özellikle kadınlarda meme, erkeklerde ise prostat kanserine neden olabiliyor. Bunun nedeni BPA dediğimiz maddenin vücutta östrojen hormonuna dönüşmesidir. Bu hormon küçük yaştan itibaren alınırsa çocuk ergenliğe normalden daha erken bir zamanda girebiliyor. Kanser dışında osteoporoz denilen kemik erimesine ve obeziteye de yol açabiliyor. Peki hangi plastikler bizim için daha zararlı? Plastikler türlerine göre sınıflandırılıyor. 1 den 7'ye kadar numaralandırılıyor. Özellikle 3,6 ve nolu plastiklerden uzak durmak gerekiyor. Hangi plastik türünün zararlı oldugunu anlamak için önce numarasına bakmalıyız. Bu numaralar şişenin altında yer alıyor. 


Dünya ülkeleri naylon torbalara ve plastiklere karşı savaş açalı uzun zaman oldu. Ancak yine de istenen seviyede bir azalma sağlanamadı. Önce kendi sağlığımız sonra da yakın çevremizin sağlığı açısından plastiklerden, naylon poşet ve torbalardan, pet şişe içindeki içecek ve yiyeceklerden uzak durmalıyız" açıklamasında bulundu.

Haberi okumak için tıklayınız!

 


03 Kasım 2017, Cuma