Sitede Ara

Sahurda tüketilmemesi gereken besinler nelerdir?

Oruç tutanlar için en önemli konulardan biri uzun süreli açlık ve susuzluğa karşı vücudu hazırlamaktır. Uzmanlar bu konuda en önemli öğünün sahur olduğunu vurgulamaktadır. Sahurda tüketilen besin gün boyu vücudun sağlık durumunu kontrol eder. Bu yüzden sahurda bazı besinler tüketilmemelidir. Bunların başında işlem görmüş besinler ve içeriğinde şeker ile tuz fazla olan besinler gelmektedir. Özellikle şeker, yağ ve tuz bakımından zengin içeriğe sahip besinler uzun süre tok kalma hissini ortadan kaldırarak çabuk acıkmaya ve bunun yanı sıra çabuk susamaya neden olur. Uzun günlere denk gelen oruç kişinin sağlığını etkilenmeden tutulması için bu tarz maddeler barındıran besinlerden uzak durmakta fayda var. Kahvaltı görevi gören sahur yapılırken aşağıda sayacağımız besinleri sofranızdan Ramazan boyu bulundurmamanız gerekir. Medipol Mega Hastanesi Uzman Dr. Subet Özerdem sahurda neler tüketilmemesi gerektiğini yasemin.com'a anlattı...

TUZLU PEYNİR

Tuz vücuttaki sıvı oranını hızla tükettiğinden hemen susamaya neden olur. Özellikle tükürük bezlerinin yavaş çalışmasına neden olur. Bu da çabucak vücuttaki sıvı oranını azaltır. Bu yüzden peynir alırken içeriğindeki tuz oranına dikkat edilmelidir.

REÇEL ÇEŞİTLER

Kayısı, çilek ve vişne gibi meyvelerden yapılan reçel kahvaltılarda olduğu gibi sahurda da yer alan besinler arasındadır. İçerdiği şeker bulunan bu besinler uzun süre tok tutuğu sanılır ancak uzmanların en çok uyarıda bulunduğu besinler reçellerdir. Çünkü reçeller içerdikleri şeker bakımından kan şekerini yükseltir. Bu da hızla acıkmaya ve susamaya neden olabilir.

KIZARTMA

Yapılan araştırmalarda da kanıtlanan kızartmaların kısa zamanda acıktıran yiyeceklerin başında geliyor. Trans yağla yapılan ve yüksek karbonhidrat barındıran kızartmalar sahurda tüketildiklerinde oruç süresinde acıktırma ile susatmanın yanı sıra kilo almaya da zemin hazırlar. Uzmanlar bu yüzden kesinlikle bu besinlerin sahurda tüketilmemesi gerektiğini vurguluyor.

İŞLENMİŞ ÜRÜNLER

Sucuk, salam ve konserve çeşitleri gibi ürünler işlenmiştir. İçerilerinde yüksek miktarda yağ barındıran bu ürünler aynı zamanda bozulmaması içinde bazı ek ürünler eklenir. Bu da besinleri sağlıksızlaştırır. Bunu yanı sıra besinler vücutta sindirimden geçerken aşırı sıvı kullanır. Vücudun sıvı oranı sindirim işlemi sırasında düşer. Ayrıca çabuk acıktırırlar.

RAMAZAN PİDESİ

Ramazan ayı denilince akla ilk gelen Ramazan pidesinin iftarda tüketilmesi her ne kadar fayda sağlıyorsa sahurda tüketilmesi bir o kadar zararlıdır. İçerdiği yüksek şeker kandaki glisemik indeksini etkilediğinden bir süre sonra açıklık hissine neden olur.


10 Mayıs 2019, Cuma