Sitede Ara

Beyin Ölümü

Beyin ölümü kısaca çeşitli nedenlerle beyin ve beyin sapı fonksiyonlarının tamamen ortadan kalkmasıdır.

Beyin Ölümü Ne Demektir?

Beyin ölümü kısaca çeşitli nedenlerle beyin ve beyin sapı fonksiyonlarının tamamen ortadan kalkmasıdır. Burada beyin ve beyin sapında kan akımı ve elektiriki aktivite tamamen ortadan kalkmıştır. Tanısı fizik muayene, beyin sapı refleksleri ve apne testi ile kolaylıkla konulur. Gerektiğinde tanının EEG, Doppler ultrasonografi, anjiografi veya SPECT testlerinden biri ile desteklenebilir.

Beyin Ölümü Gerçekleşen Kişi Yeniden Yaşama Döner mi?

Beyin ölümü gerçekleşmiş olan hastalar yaşamlarını ancak solunum makinesi desteğiyle sürdürebilirler. Bu hastaların saatler ya da günler içinde kalbi de durur ve yaşama veda ederler. Beyin ölümü gerçekleşmiş hastaların hayata dönme şansları yoktur. Beyin ölümü tam anlamı ile tıbbi ölümdür ve bu kişinin yeniden yaşama dönmesi mümkün değildir.

Beyin Ölümü Sonrası Organ Nakli İçin Organların Alınması Nasıl Gerçekleşir?

Yoğun bakım ünitelerinde beyin ölümü şüphesi halinde Anestezi, Beyin Cerrahı, Kardiyoloji ve Nöroloji uzmanlarından oluşan bir ekip tarafından beyin ölümü tanısı klinik ve gerekirse laboratuvar ile konularak beyin ölümü tutanağı tutulur. Ardından organ nakli koordinatörü tarafından 2000 yılında kurulan ''Ulusal Koordinasyon Sistemi'' ne bildirilir. Kişi eğer sağlığında organlarını bağışlamış ve aile organ bağışını onaylıyor ise Sağlık Bakanlığı tarafından organların hangi hastanelerde bekleyen hastalara nakledileceğine karar verilir. İlgili ekipler tarafından organlar nakledilmek üzere kişiden alınır.

Beyin Ölümü İle Bitkisel Hayat Arasındaki Fark Nedir?

Bitkisel hayat ile beyin ölümü kavramları birbirinden tamamen farklıdır. Bitkisel hayattaki kişilerin solunumları devam etmektedir. Bitkisel hayattaki kişiler aylarca ya da yıllarca yaşamaya devam edebilir hatta iyileşerek evlerine dönebilirler. Beyin ölümünde ise geri dönüş mümkün değildir. Beyin ölümü tıbbi ölümdür.

Doktorlarımız

Tüm Doktorlar