Sitede Ara

Bel ve boyun ağrıları toplumda en sık karşılaşılan ve iş gücü kaybına neden olan hastalıklardır. Kas spazmları, eklem kireçlenmeleri (dejenerasyonu), kemik erimesi, fıtıklar, romatizmal hastalıklar ve daha bir çok hastalık bel ve boyun ağrısı olarak ortaya çıkabilmektedir. Fizik tedavi yöntemleri, egzersiz programları, enjeksiyon uygulamaları gibi tedavi yöntemleriyle %90’nın üzerindeki hastada herhangi bir cerrahi girişim gerektirmeden tedavi sağlanabilmektedir.

Tedavi Yöntemleri

Fizik Tedavi

Bel ve boyun hastalıklarında tedavide ağrı şiddeti ve özelliğine göre klasik fizik tedavi yöntemleri olarak sıcak-soğuk uygulamaları, elektrik akımları, vakum interferans, ultrason, lazer, manyetik alan gibi tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir.

Spinal Enjeksiyonlar (Omurgadan İğne Tedavisi)

Boyun, baş ile vücut arasındaki bağlantıyı sağlayan, başı destekleyen ve hareketini sağlayan vücut bölümüdür. Boyun 7 adet omur denilen kemikden oluşmaktadır. Omurların arasında disk denilen jöle kıvamında yastıkçıklar bulunmaktadır. Diskler vücuda binen yükün dengeli şekilde alt vücut bölümlerine iletilmesini sağlamaktadırlar. Boyundaki omurga içinden omurilik ve kollara giden sinirler geçmektedir. Boyun ağrısı ve boyun bölgesindeki omurga bozuklukları bel ağrısına göre daha az sıklıkta görülmektedir. Boyun bölgesindeki herhangi bir problemde boyun ağrısının yanı sıra baş, omuz, kol ve göğsün ön kısmına doğru yayılan ağrı da görülebilir. Boyun ağrısı genellikle boyunda tutuklukla birliktedir. Ağrı şiddeti iklim değişikliği, hareket, gün içinde değişkenlik gösterebilir. Ağrı genellikle künt ve basınç tarzında veya yanıcı olarak hissedilir. Ağrılı bölge dokunmayla hassastır. Bazen boyun hareketleri sırasında ses de olabilmektedir. Ağrıya kolda uyuşma ve yanma hissi de eşlik edebilir.

Omurgadan iğne tedavisi bel ve boyun fıtığı, dar omurilik kanalı gibi durumlarda ağrıyı azaltmak ve fıtığı iyileştirmek için uygulanmaktadır. Omurgadan iğne tedavisi boyun, sırt ve bel hastalıklarında hastalara ameliyatsız tedavi olanağı sağlamaktadır. İlaç karışımı omurlar arasından uygulanarak fıtığın küçülmesi ameliyatsız olarak sağlanmaktadır.

Omurgadan iğne tedavisi hastanede yatırılmadan yapılan bir yöntemdir. Girişim sonrasında 1- 3 saat istirahat gerekebilir. Hastalığa göre faset, kaudal spinal, foraminal spinal, sakroiliak iğne yöntemleri yapılabilmektedir.

Lombare Sistem (Ameliyatsız Bel ve Boyun Fıtığı Tedavisi)

NASA uzay araştırmalarında, astronotların uzay yolculuklarında yerçekimsiz ortamda bel ağrılarının geçtiğini ve omurga aralıklarının genişlediğinin gözlenmesi üzerine spinal dekompresyon cihazı (lombare) geliştirilmiştir

Boyun ve bel fıtığı hastalarında spinal dekompresyon cihazı cerrahi gerektirmeden fıtığın küçülmesini sağlamaktadır. Hastanın boyuna, kilosuna ve problemli bölgenin omurgadaki seviyesine göre ayarlanan cihaz omurgada logaritmik çekim sağlayarak kas spazmına yol açmadan fıtık içinde negatif basınç oluşturur, fıtığın küçülmesini ve iyileşmesini sağlar.

Tedavi esnasında hiçbir ağrı sızı görülmez. 30 dakika süren tedavi sonrası soğuk paketler ve elektroterapi uygulanır. Toplam tedavi 1 saattir. Tedavinin ilk 2 haftası haftada 5’er seans, 2.ve 3. haftası haftada 3’er seans, son 2 hafta haftada 2’şer seans olmak üzere 20 seansta tamamlanır.

Proloterapi

Proloterapide, kasın kemiğe yapışma yerine uygulanan bir çözelti uygulanan bölgenin kan akışını artırarak bölgenin kendini onarmasını sağlar. Proloterapi vücudun doğal iyileşme sürecini aktive eder. İğneler genellikle hastalığa ve şiddetine göre birkaç hafta aralarla yapılır. Özellikle proloterapi; zayıflamış ve gevşemiş bağ yapılarını güçlendirmek, eklem içinde yeni kıkırdak yapımını uyarmak için kullanılır. Bel ağrısı, boyun ağrısı, yumuşak doku romatizması, bağ yaralanmaları, eklem hasarı, boyun ve bel fıtıkları gibi kas iskeleti sistemi problemlerinde ameliyatsız çözüm olanağı sağlayan çok faydalı bir yöntemdir.

Kuru İğne Tedavisi

Boyun, sırt ve bel ağrılarının en önemli nedeni kas spazmıdır. Spazm omurlar arasında bulunan disklere baskı yaparak fıtıklaşmalara, kireçlenmeye ve ağrılı bir omurgaya yol açarlar. Damarları sıkıştırarak kollar ve bacaklarda soğukluk, uyuşma, üşüme, ödeme neden olur. Kuru iğne tedavisi kas spazmına bağlı ağrıda kullanılan önemli ve etkili bir tedavi yöntemidir.

Kuru iğne tedavisinde çeşitli uzunluk ve kalınlıktaki ince iğneler spazm olan kaslara batırılarak spazmın çözülmesi sağlanmaktadır. Kuru iğne tedavisi çok etkilidir ve tek başına birçok hastayı tedavi etmek için yeterlidir. İğne herhangi bir ilaç içermediğinden bu adı almaktadır. Bu nedenle alerjik reaksiyonlar gibi yan etkiler gözlenmeden hastalara ilaçsız tedavi olanağı sağlamaktadır. Duruş bozukluğuna bağlı bel ve boyun ağrılarında, yumuşak doku romatizmasında, omuz ağrılarında, travma sonrası omurga ağrılarında, kireçlenme ve fıtık ağrısında etkili bir tedavi yöntemidir.

Genellikle haftada 1 veya 2 defa, 6–10 seans arasında yapılır. Tedavinin süresi, seans sayısı problemli bölgenin büyüklüğüne, problemin şiddeti ve süresine göre değişiklik göstermektedir. Bazen tek seans bile yeterli olmaktadır.

Manuel Terapi

Manuel tedavi kas ve kemik yapıların ağrısız hareketini sağlamak için çeşitli talimat ve manevralarla hastanın tedavisinde elleri kullanma yöntemidir. Akut ve kronik bel ve boyun ağrılarında, bel ve boyun fıtıklarında, sırt ağrısında, kalça ağrısı, kuyruk sokumu ağrısında ve çeşitli eklem ağrılarında uygulanabilinmektedir. Hareketin kısıtlandığı vücut bölgelerinde, kas ve eklem yapılarında tekrar hareketin kazanımını ve ağrının azalmasını sağlar.

Doktorlarımız