Sitede Ara


Bir çoğumuzun geçtiğimiz yıllarda Ice Bucket Challenge yani bir kova buz kampanyası ile tanıdığı ALS ( Amyotrofik Lateral Skleroz) hastalığı, sinir sistemi hastalığıdır. ALS, motor sinirleri etkileyerek kas hareketlerine engel olur. Hastalığın ileri evrelerinde felç durumu görülürken genelde akli durumları, idrar ve barsak işlevleri, kalp kası, göz kasları bu hastalıktan etkilenmez.

ALS’nin Belirtileri
Başlangıç belirtileri her hastada aynı olmamaktadır. ALS, kendini kas güçsüzlüğü ile göstermektedir. Özellikle kol ve bacaklarda güçsüzlük, incelme fark edilen ilk belirtilerdir. Gündelik hayatta yapılan düğme iliklemek, kalem tutmak, gibi basit hareketlerde zorluklar kendini gösterir. Yürürken tökezleme, konuşma, çiğneme, yutma zorluğu da hastalık belirtisi olabilmektedir.


Tanı
ALS nöroloji hastalıklar uzmanlığını ilgilendiren bir rahatsızlıktır. Klinik muayene ve elektromiyografi ile tanı genellikle konalabilmektedir. Ancak, benzer bulguları yapabilen diğer birçok hastalıklarla ayırıcı tanı yapılması gerekir. Bu nedenle çeşitli kan, idrar tetkikleri, manyetik rezonans görüntüleme ve diğer görüntüleme yöntemlerinin kullanılması gerekebilir. Bazen sinir veya kastan parça alınarak değerlendirilme yapılması bile gerekebilir.

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Hastalığın tedavisi için ilaç araştırmaları sürmekte olup, henüz tedavi edilebilen bir rahatsızlık değildir. Ancak son dönemde ALS ile ilgili tıbbi araştırmalar ümit verici olup Amerika Gıda ve İlaç Yönetim Kuruluşu (FDA) tarafından onaylanan bir ilaç söz konusudur. ALS’de destek tedavilerinin etkisi kişilerin günlük yasam kalitesinin artırılması açısından oldukça önemlidir.