Sitede Ara

Sahur ve İftarda Doğru Beslenin Covid’e Karşı Güçlenin

Medipol Pendik Üniversite Hastanesi'nden Diyetisyen Gizem Gençyürek, “Sahur ve iftarda tüketeceğimiz besinler içinde bulunduğumuz pandemi sürecinde çok daha önemli hale geldi.  Ramazan ayı boyunca doğru beslenerek bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz” dedi. 

Medipol Pendik Üniversite Hastanesi'nden Diyetisyen Gizem Gençyürek, koronavirüs pandemisinde ihtiyacımız olan güçlü bağışıklık sistemi için sahurda ve iftarda doğru beslenmenin önemine dikkat çekti.

Diyetisyen Gizem Gençyürek, “Özellikle Ramazan ayında probiyotiklerden yoğurt ve kefir gibi besinleri mutlaka tüketmeliyiz. Et, yumurta, balık gibi kaliteli protein kaynakları beslenmemizde yer almalı. İyi C vitamini kaynağı olan kırmızı kapya biber, maydanoz, limon, portakal gibi besinleri sahur ve iftar sofralarına mutlaka eklemeliyiz” bilgisini verdi.
Sahura kalkmadan oruç tutmanın bağışıklık sistemini savunmasız bırakabileceğine dikkat çeken Medipol Pendik Üniversite Hastanesi'nden Diyetisyen Gizem Gençyürek, şunları kaydetti; 
“Bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak için, taze sebzelere ve meyvelere iftar ve sahur sofralarında mutlaka yer vermeliyiz. Zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, fındık, badem, ceviz gibi sağlıklı yağ kaynaklarını tüketmeliyiz. Hazır paketli gıdalar, sofra şekeri, hamur işleri, asitli içecekler gibi basit karbonhidrat kaynaklarından uzak durmalıyız ve tam tahıllı kompleks karbonhidrat kaynaklarına yönelmeliyiz. İftarla sahur arasında 2 litre su tüketimini tamamlayıp, uyku düzenimize önem vermeliyiz”

Masalardan Tuzlukları Kaldırın

Yemek ve salatalara ekstra tuz koymamak için tuzlukları sofralardan kaldırın uyarısında bulunan Gençyürek, “Özellikle Ramazan ayında turşu, şalgam suyu gibi sodyum içeriği yüksek besinler ile aşırı baharatlı ve acı yiyecek/içeceklerden uzak durmalıyız. Sahurda, reçel, bal, şekerli içecekler, ekstra şeker içeren komposto/hoşaf gibi besinlerden ve fazla porsiyonda meyve tüketiminden kaçınmalıyız. İftarla sahur arasında en az 10 bardak su tüketimi sağlamalıyız. İftar ve sahurda aşırı yağlı yiyeceklerden kaçınmalıyız” diye konuştu.

Çiğ Fındık ve Badem Tok Tutuyor

Gün içinde iftara kadar tok tutacak besinleri aktaran Gençyürek, “Süt, az tuzlu/tuzsuz peynir, yoğurt gibi kaliteli protein kaynakları ile çiğ fındık/badem, ceviz gibi yağlı tohumlar tok tutucu özellikleriyle mutlaka sahur sofralarında yer almalı. Beyaz ekmek, pide, makarna, pirinç pilavı gibi çabuk acıkmaya neden olabilecek basit karbonhidrat kaynakları yerine tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği gibi tokluk sağlayıcı besinler tüketilmeli” bilgisini verdi.

Ramazanda Sağlıklı Sahur ve İftar Mönüsü

Diyetisyen Gizem Gençyürek, herhangi bir sağlık sorunu olmayanlar için uygun bir Ramazan mönüsü için şu örnekleri paylaştı: 

“Sahurda 3 yemek kaşığı yoğurt, 1 haşlanmış yumurta, 2 dilim beyaz/süzme peynir veya 4 yemek kaşığı lor peyniri (çörekotlu), 1 salatalık + 1 avuç yeşillik, 2 tam ceviz veya 6 çiğ badem, Yarım kabuklu elma veya yarım portakal veya 4-5 adet çilek, 1 dilim tam buğday veya çavdar ekmeği tüketilebilir. İftarda ise orucumuzu 1 hurma veya 2, 1 bardak oda sıcaklığında su ile açabiliriz. Ardından 1 kepçe (yarım kase) çorba (mercimek, tarhana, sebze, yoğurtlu buğday) içtikten sonra en az 10 ila 15 dakika ara verilmeli. Sonrasında 4 köfte büyüklüğünde sarımsaklı haşlama et veya tavuk/köfte (fırında veya ızgara), mevsim salata (bol limonlu), avuç içi kadar ramazan pidesi veya 1 dilim tam buğday/çavdar ekmeği veya 3 yemek kaşığı bulgur pilavı, 4 yemek kaşığı yoğurt ya da bid bardak ayran/kefir tüketilebilir.” 


13 Nisan 2021, Salı